© Haber29

Doğankent Belediye Başkanı Özden’den Tartışma Yaratacak Açıklama

Doğankent Belediye Başkanı Özden’den Tartışma Yaratacak Açıklama

Gümüşhane’den ayrılarak Giresun’a bağlanmak isteyen ve yapılan referandumlarda ayrılığa 'Evet' diyen Günyüzü ve Üçtaş köylerinin talebi Gümüşhane İl Genel Meclisi'nde oy birliği ile reddedildi. Alınan kararı değerlendiren Doğankent Belediye Başkanı Rüşan Özden’den alınan kararla ilgili tartışma yaratacak bir açıklama geldi. Gümüşhane İl Genel Meclisinin değil İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün alacağı kararın bağlayıcı olacağını kaydetti.

Gümüşhane’den ayrılarak Giresun’a bağlanmak isteyen ve yapılan referandumlarda ayrılığa 'Evet' diyen Günyüzü ve Üçtaş köylerinin talebi Gümüşhane İl Genel Meclisi'nde oy birliği ile reddedildi. Alınan kararı değerlendiren Doğankent Belediye Başkanı Rüşan Özden, Gümüşhane İl Genel Meclisinin değil İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün alacağı kararın bağlayıcı olacağını kaydetti.

Kürtün ilçesine bağlı Üçtaş ve Günyüzü köyü sakinleri, köylerinin Giresun'un Doğankent ilçesine bağlanması talebiyle Gümüşhane Valiliğine başvuruda bulundu. Gümüşhane Valiliği İl İdare Kurulu tarafından yapılan değerlendirmelerde iki köyde 4 Eylül 2021 tarihinde halk oylamasına gidilmesi kararı alındı. Kararın ardından referandumda iki köy "Evet" oyu vererek Gümüşhane’den ayrılıp Giresun’a bağlanma kararı aldı.

Referandumun ardından ilgili kanun ve yönetmelikler gereği konu Gümüşhane İl Genel Meclisi gündemine geldi. İl Genel Meclisi üyelerinin tamamının katılımıyla gerçekleştirilen oturumda, Günyüzü ve Üçtaş köylerinin Gümüşhane’den ayrılma talebi oy birliğiyle reddedildi.

YETKİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞINDA

Alınan ret kararını değerlendiren Doğankent Belediye Başkanı Rüşan Özden, “Gümüşhane zaten öncesinde de bu iki köyü bize vermek istemiyordu. Sonuçta Giresun kabul etti, Gümüşhane reddetti. Ortada bir uzlaşı yoktu. İçişleri Bakanlığı vatandaşın iradesine başvurdu. Vatandaş iradesini, beyanını ortaya koydu. Artık bu işlemi tamamlayacak olan İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğüdür.  İl Genel Meclisini vatandaş seçiyor. Şu anda vatandaş kendi beyanını ortaya koyuyor. İl Genel Meclisi madem reddedecekti neden vatandaşın önüne sandık konuldu? Buna gerek var mıydı? Referandumun sonucu Bakanlığa gönderilir. İller İdaresi Genel Müdürlüğü bu konuda vatandaşın beyanının gereğini yapar. İl Genel Meclisinin kararı referandum öncesi bağlayıcıydı.  Uzlaşı olmayıp referandum yapılıp vatandaş iradesini ortaya koyduktan sonra orada daha kimsenin söyleyecek bir şeyi yok. Yetki İçişleri Bakanlığında” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER