© Haber29

Gümüşhane Dağlarında Salep Şöleni

Gümüşhane’de ilk kez 2021 yılında, Dr. Öğr. Gör. Fergan Karaer tarafından keşfedilen Salep endemik bitkisi, bu yıl da Gümüşhane yaylalarında kendini gösterdi.

Genellikle dağlık bölgelerde yetişen, yabani orkide çiçeğinin kök yumrusu Salep Anadolu’da en çok Toroslar ’da, Safranbolu Kastamonu arası dağlık bölgede, Muğla, Antalya, Siirt, Van ve Maraş’ta bulunuyor. Gümüşhane’de ilk kez 2021 yılında, Dr. Öğr. Gör.Fergan Karaer tarafından keşfedilen salep, bu yıl da Gümüşhane yaylalarında kendini gösterdi.

Ülkemizde 160 civarında orkide türü olduğu biliniyor, bunlardan biri Latince adını Anadolu’dan alan Orchis anatolica. Yumruları genellikle çift oluyor, biri buruş buruş, koyu renkli eski yumru, biri ise yeni büyüyen krem rengi yaş yumru. İkinci türe “iyisi” deniyor ve salep yapmak için halk tarafından toplanıyor. Salep yumruları toplandıktan sonra su, süt veya peynir altı suyunda haşlanıyor, kurutuluyor ve öğütülüyor ve bildiğimiz salep oluyor.

Gümüşhane’de yeni yeni keşfedilen ve insanlar tarafından büyük ilgi gören Salep bitkisinin, Gümüşhaneliler tarafından özellikle yetiştiriciliği yapılıyor. Gümüşhane Topraklarının Salep yetiştiriciliğine uygunluğu ve Salep ’in popülerliği salep yetiştiriciliğini popüler hale getirdi. Gümüşhane Tarım İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre 2023 yılında Tarım il müdürlüğü, salep yetiştiriciliği alanında herhangi bir teşvik programı yürütmeyecek Buna rağmen Gümüşhaneli vatandaşlardan, Salep yetiştiriciliğine müracaat artıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER