Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Durmuş Konferans salonunda gerçekleşen ve maden sektörünün mevcut yapısı ve Kamu-Üniversite işbirliği ile yapılabilecek ortak çalışmaların değerlendirildiği toplantıya katılan GTSO Başkanı İsmail Akçay, insana ve çevreye saygılı bütün madencilik faaliyetlerini desteklediğini iletti.
Madencilik sektörünün ülkemizin olmazsa olmaz sektörlerinden bir tanesi olduğunu aktaran GTSO Başkanı Akçay, “Sektör sorunlarının tespiti ve çözümü amacıyla yapılan bu tür toplantıların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde de yine bu salonda gıda sektörümüzü ele alan önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Bu tür istiare ve değerlendirme toplantıları sektörlerimizin sorunlarının tespiti ve çözümü için çok önemli. Bizim hem şehir hem de ülke olarak zengin olabilmemiz için hem yeraltı hem de yer üstü kaynaklarımızı en rantabl şekilde insanımızın hizmetine sunmamız ve sürdürülebilir şekilde kullanmamız gerekiyor. Maden firmalarımızın amaçlarının sadece para kazanmak olmadığına inanıyorum. Maden firmalarımızın para kazanmak kadar ülkesine ve bulunduğu coğrafya yada karşı sosyal sorumlulukları olduğu düşüncesindeyim. Bu konuda maden firmalarımızın bir takım çalışmaları olduğunu görüyorum. Ancak bu konuda yapılan çalışmaların çok yeterli olmadığını görüyoruz. Firmalarımızın bu konudaki sorumluluklarını daha fazla dikkat ederek, çalışmalarını daha fazla artırmalarını bekliyoruz. Bu bizim hakkımız. Gümüşhane de yaşayan tüm Gümüşhanelilerin maden firmalarımızdan sosyal sorumluluk kapsamında ellerinden ziyade gövdelerini taşın altına koymaları konusunda bir beklentisi var. Çünkü firmalarımızın buna imkanları ve güçleri olduğunu biliyoruz. Biz hiç kimseden kaldıramayacağı yükü istemiyoruz. Götüremeyeceği yükü hiç kimseye yüklemiyoruz. Maden firmalarımızın sosyal sorumluluk kapsamında ilimize daha çok duyarlı davranmalarını özellikle buradan belirtmek istiyorum. Bir diğer konuyu da sürekli söylüyoruz. Ticaretin yapıldığı yerde ticaret vergilendirilmelidir. Ticaretin ve ihracatın yapıldığı yerde ihracat o yere ait yapılmalıdır” dedi.
Gümüşhane’de çıkarılan maden ürünlerinin ihracatının şirket merkezlerinin olduğu büyük şehirlere yazıldığı için Gümüşhane’nin ihracat yapan iller sıralamasında son sıralarda yer aldığını hatırlatan Akçay, “Halbuki şehrimizden her yıl 50-60 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Ancak ihracat listesine baktığınızda inanın bu salondaki herkes o listeyi gördüğünde bunun bir haksızlık olduğunu düşünür ve rahatsız olur. Bizlerde bu rahatsızlığımızı ilettik ve tüm maden firmalarımıza ihracat merkezlerini şehrimize taşımaları için talepte bulunduk. Ama bizlerin bu çağrısına karşılık veren ise sadece Gümüştaş firmamız oldu. Ben kendilerine bu duyarlı davranışları için teşekkür ediyorum. Gümüştaş firmamızın ihracat yaptığı şirket merkezini şehrimize taşıması ile birlikte ihracat sıralamasında 80. sıralarda olan şehrimiz 20 basamak birden yükselerek 60. sıraya yükseldi. Bu çok önemli bir konu. Diğer maden firmalarımızı da bu konuda duyarlı davranmasını bekliyoruz. Bir diğer önemli konu ise üniversitemizde Maden çıkarma ve madencilik teknolojisi bölümü ve maden mühendisliği bölümü var” diye konuştu.
“ÜNİVERSİTEMİZ MADENCİLİK SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR”
Gümüşhane Üniversitesinde sektörün taleplerine yönelik personelin eğitilmesi ve yetiştirilmesi için önemli bir imkan olduğuna değinen Akçay, “Bu firmalarımız için çok önemli bir gelişme. Maden firmalarımızda istihdam sağlarken Gümüşhane Üniversitesi mezunlarını tercih etmeli ve eğitim görürken onlara destek olmalıdır. Bu şehir hepimizin şehrimizin ekonomisini hep birlikte ayağa kaldırmalıyız. Bugün 4 büyük önemli maden firmamızda çalışan 2 bine yakın kişi çalışıyor. Yine sanayi sitelerimizi dolaşığımızda her işyerinden biri ve ya birkaçı maden firmalarımıza gerek makine, mobilya, demir doğrama veya diğer alanlarda iş yapıyor. Bunları göz önüne alarak hesapladığımızda 10 bine yakın kişi madencilik sektörü sayesinde ekmek yiyor. Ben maden firmalarımızın şehrimize göstermiş oldukları hassasiyetlere teşekkür ediyorum ama bu hassasiyetin yeterli olmadığını bir kez daha ifade ederek bundan sonra daha önemli sosyal sorumluluk projelerinde buluşmayı temenni ediyorum. Bir kez daha Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Gümüşhane Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve sektör temsilcilerimiz ve paydaş kuruluşlarımıza vermiş oldukları değerli katkılar için de teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Gümüşhane Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Enver Akaryalı ise “Üniversitede akademik birikime dayalı olarak üretilen bilginin iş dünyasında özellikle sanayide kullanılması, ulusal ve uluslararası finansal destek programlarından yararlanılması, üretilen bilginin topluma yayılması ve ticari ürüne dönüştürülmesini amaçlayan Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü; Üniversite ile sanayi arasında işbirliğini geliştirmek üzere; Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu toplantısında alınan karar gereği, Madencilik alanında çalışmaları bulunan akademisyenler ile Gümüşhane ili Madencilik sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantı gerçekleştirildi. Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği toplantının amacı Gümüşhane ilinde güçlü olunan ‘Madencilik’ sektörlerinin sorunlarının tespit edilmesi ve mevcut durumlarının korunması ve geliştirilmesi amacı ile çözüm önerileri ve proje fikirlerinin sunulmasıdır.” görüşlerine yer verdi.
Üniversitenin Maden Mühendisliği bölüm başkan yardımcısı Dr. Öğretim görevlisi M. Mustafa Kahraman tarafından Maden Mühendisliği bölümünün tanıtımı ve Üniversitenin madencilik alanında yaptığı çalışmalar ele alındı.
Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Madencilik ve Maden Çıkarma bölümü Madencilik Teknolojisi Başkanı Dr. Öğretim görevlisi Demet Demir Şahin, ise 2021-2022 eğitim öğretim yılı içerisinde ilk defa öğrenci alımı yapacaklarını belirterek, bölümün açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Gümüşhane ilinin son 5 yıla ait sektör bazında ihracat ve ithalat verilerini paylaşan Sanayi ve Teknoloji Müdürü İl Tarkan Tarık Kocagöz, yaptığı sunumunda, “İlimiz ihracat sıralamasında 60’ıncı sıradadır. Ülkemizin altın ithalatını azaltarak cari açığının kapanmasına olumlu yönde katkı sağlayan madencilik sektörü, ilimiz açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz toplantının ilimiz adına son derece önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.” açıklamasını yaptı.
Üniversite akademisyenleri ve maden sektörü temsilcilerinin karşılıklı fikir alışverişinde bulunduğu toplantıda söz alan Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Dokuz ise “Burada bulunan sektör temsilcilerinin yer bilimleriyle ilgili sıkıntıları olduğunda Gümüşhane Üniversitesi’nde bu problemlerin çözüme kavuşturacak akademik potansiyelin bulunduğunu bilmelerini istiyorum. Düzenlediğimiz bu toplantılarla da sektör ile akademisyenlerimizi buluşturarak karşılıklı fikir üretmektir. Bu nedenle de bu platformun oluşturulmasında emeği geçen Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Düzenlenen toplantı hakkında Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şu değerlendirmelerde bulundu: “Bilindiği üzere Üniversitemiz Gümüşhane Meslek Yüksekokulu’nda Madencilik ve Maden Çıkarma bölümünü açtık. 2021-2022 akademik yılından itibaren de 25 öğrencimizi bu bölümümüze alacağız. Daha öncesinden de Gümüşhane’de faaliyet gösteren Yıldız Bakır Madencilik Sanayi A.Ş., Aşkale Çimento Sanayi T.A.Ş. ve Gümüştaş Madencilik ve Tic. A.Ş. arasında kurumsal işbirliğini kapsayan bir protokol imzalamıştık. Yaptığımız bu anlaşma ile öğrencilerimiz stajlarını buralarda yapabilecekler. Aynı zamanda madencilik sektöründe büyük bir eksiliği bulunan ara eleman istihdamına da katkı sağlamış olacağız. Tüm bunların yanında Üniversite olarak Gümüşhane ilimiz için büyük öneme sahip olan gıda ve madenciliğin sorunlarının tespit edilmesi, mevcut durumlarının korunması ve geliştirilmesi amacıyla sektör temsilcileri ile bu alanda çalışma yapan akademisyenlerimizi bir araya getirdik. Madencilik sektörü için gerçekleştirilen bu toplantının ilimize ve üniversitemize hayırlı olmasını diler, emeği geçen başta Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’ne teşekkür ederim.”
YORUMLAR