‘Yürümeyen Çok İşlerimiz Var’

Ev.Siyaset

‘Yürümeyen Çok İşlerimiz Var’

Arslan’dan gövde gösterisi
Palancı’dan seçim mesajı
Ateş: İYİ’lik bulaşıcıdır

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, Gümüşhane’de 2021 yılı 4.dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısında tamamlanamayan gölet ve baraj projeleri ve köylerin su sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Devletin yatırımlarla ilgili ödenekleri verdiğini dile getiren vekil Pektaş, yürümeyen işlerin de olduğunu belirterek, “Değerli arkadaşlar bakın biz az önce Başbakanımızla Bayburt’taydık  orada yapılan hizmetleri anlattı. Hakikatten hepimiz gurur duyduk. Neticede biz bu hizmetleri sizlerin eliyle yapıyoruz. Bir şekilde devletimiz ödeneği veriyor ve işler burada bir şekilde yürüyor ama yürümeyen çok işler var. Mesela Bahçeli göleti bizim en önce ihale ettiğimiz projelerden biri. Bakın ben o zaman daha hala bürokratım biz orayı ihale ettiğimiz zaman,  bizim Şiran da ki en eski ikinci ihalemizdir. Ondan sonra ihale ettiğimiz 7 8 adet göletimiz bitti. Burası hala duruyor kör topal. Ne fesh ediyoruz ne tasfiye ediyoruz ya arkadaşlar biz müteahhitlerin kahrını çekmek zorundamıyız. Bakın mesela biz Söğütlü göletini fesh ettik ikmale gittik geçen de gittim gördüm proje çok güzel devam ediyor. Sulamayı büyüttük bir de artık böyle daha küçük göletlerden ziyade biraz daha böyle projeleri yeniden görüp birkaç köyü belki 1500 2000 hatları sulayacak projeler haline dönüştürmemiz lazım .Mesela Söğütlü bunlardan bir tanesidir. Eskiden muhtarlar dilekçe vermiş biz ihale yapmışız ama arazide gördük ki birkaç köyün arazisini birleştirerek çok daha büyük proje ile biz bunları çok daha ucuza mal edebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

Milletvekili Pektaş, 40 dere ıslahı projesinin acilen yapılması gerektiğini söyledi.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, 2021 yılı 4.dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konuştu. Burada yaptığı konuşmada, yapılan projeler içerisinde dere ıslahı projelerinin çok önemli olduğunu dile getiren vekil Pektaş, yağışların artması ile birlikte köylerde can kaybı yaşanabilecek sel felaketlerinin olabileceğini dile getirerek bu projelere öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Firmalar tarafından hazırlanan bazı projelerin de, saha incelenmeden yapıldığını belirten Pektaş, arazide çalışma yapılmayan hiçbir projenin kabul edilmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. 

‘Dere Islahları Daha Önemli’

Acil yapılması gereken 40 dere ıslahı projesi olduğunu dile getiren AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, “Bizim birinci önceliğimiz Sadak Sulama Barajının devreye girmesi bu sene maalesef geç kaldık. İkincisi bu Harşit Dere Islahı Projesi’nin ikinci kısmının ihalesi ve seneye de bu işe hızlıca başlayıp bitirmek. Üçüncüsü isale hattıyla arıtma tesisi bu çok çok önemli. Diğer taraftan bu seneki  yağışlar var. Bir çok köyümüze aslında  sel geldi.  Bizim şu anda 130 tane ihale edilmesi gereken köy dere ıslahımız var. Bunların hepsinin raporları hazırlandı, ihale aşamasına gelen projeler her şeyleri bitti. Acil 40 tane,  olmazsa olmaz 15 tane bunları sizlerle paylaşacağız. Kelkit Kılıççı köyünde öyle bir sel gelmiş ki binaların nerdeyse tavanlarına yakın sel gelmiş. Allah’tan can kaybı yok. Bizim burada maalesef köylerde evleri derelerin içine yapmışlar. Bazı yerlerde dere yatağı şartını bile sağlayamıyoruz. Biz bunu sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz gerekirse dere ıslahlarına biraz daha fazla ödenek versinler diye. Çünkü artık bu ekstrem yağışlar dolayısıyla burada can kayıpları yaşanabilir. Sayın Bölge Müdürüm inanın ben şuan artık geride kalan göletleri çok fazla ön plana çıkarmıyorum çünkü dere ıslahları daha önemli” açıklamasında bulundu. 

 ‘Arazide çalışma yapılmayan projeleri kabul etmeyelim’

Arazide çalışması yapılmayan projelerin kabul edilmemesi gerektiğini söyleyen vekil Pektaş, “Bir diğer konu bak özellikle rica ediyorum sulamalar da bakın bu sulamaları bildiğim kadarıyla projelerini firmalar yapıyor. Proje firmaları projelerini kesinlikle gidip arazide çalışma yapılmayan projeleri kabul etmeyelim. Harita üzerinde sulama projelerini yapıyorlar arkasından ihale edilip tatbikat başlayınca bir bakıyorsunuz ki çok verimli alan sulamanın dışında kalmış verimli olmayan dağa gelmiş yaslanmış toprağı bile zayıf olan bir yeri sulama yapmışız. Bunların kesinlikle proje firması gelsin arazide bunun çalışmasını yapsın. Tatbikatını ona göre hazırlayalım. Bizim yaşadığımız en büyük sıkıntı şu anda bu.

Akbulak göleti Şiran için çok önemli oradan belki gelecekte Şiran’a su vereceğiz Çokta temiz bir suyu var havzasında. Burası ikmale gitmişti. Çünkü biz buradan 5-6 köye de su vereceğiz. Hatta daha fazla köye de içme suyu vereceğiz.  Yani şu anda bizim sulama maksatlı planladığımız barajlarımız göletlerimiz  var daha çok içme suyu olarak bizim imdadımıza yetişecek. Bak imdadımıza yetişecek. Özellikle meclisteki küresel iklim komisyonunda bu konuyu da biz konuştuk ama gelip arazide şunu gördük ki özellikle geçen sene de kısmen bu sene kuraklık yaşadık. Köylerimizin mevcut su  kaynaklarının tamamına yakını kurudu. Bizim Vali Beyle en büyük gayretimiz özel idare bütçesinin yüzde 80’ini içme suyuna ayırdık. Bizim artık bu köylerin hem içme suyunu hem de atık suyunu havza bazlı güzergah bazlı çözmemiz lazım. Biz her köye ayrı ayrı su götürerek bu işin içinden çıkamayız. Tersun barajı bizim 22 köye içme suyu vereceğimiz baraj. Bunun çıkışına bir arıtma tesisi kuralım  aynı şekilde Akbulak göletimiz  ve Kırıntı göletimiz bizim Şiranın coğrafyası balığın kılçıkları gibidir yani biz bu üç göletten yaklaşık 40 köyümüze su vereceğiz ve biz oradaki köylerin su problemini kökten çözeceğiz” diye konuştu.

‘Şartları bizim belirlememiz lazım’

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş konuşmasının devamında, “Köylerimize  artık su sayaçları takmamız lazım. İlla su parası alalım diye söylemiyorum ama mutlaka disipline etmemiz lazım. Belli bir oranda suyu bedava vermemiz lazım. Şimdi yazın köylerimizin nüfusu 4 5 6 kat artıyor. Kaymakamlarımız Belediye başkanlarımız çok iyi biliyor. Vatandaş gelip evin önüne bahçe ekiyor 100 metre 200 metre 50 metre neyse ama çeşmenin suyundan bunu suluyor. Bazıları çeşmeyle suluyor kapatıyor bazıları hortumu takıyor sabaha kadar bırakıyor. Bizim bunu disipline etmemiz lazım. Kaçak oranımız çok yüksek. Köylerimizde ciddi yapılaşma var. Vatandaş gidiyor 300 metre öteye ev yapıyor. Bir de gidiyor sayın Valim nalburdan adi boruları alıyor suyu bağlıyor sonra o boru patlıyor ve o su yer altından gidiyor. Biz de diğer taraftan evlere su yetiştirmeye çalışıyoruz. Köylerin planlamalarını da çok iyi yapmamız lazım.Köylerimizde çok ciddi bir şekilde büyüyor geçenlerde mesela belediye başkanımız burada Kelkit’in bir köyüne gittik ismini vermeyeceğim. Su deposunun yukarısına 20 tane yeni ev yapılmış. Su deposuna. Şimdi bizden 3,5 kilometre boru istiyorlar sayın Valim. Bakın bunları bizim ön ayak olmamız lazım. Yoksa vatandaş gider yapar arkadan yol ister su ister elektrik ister  bizim ön olmamız lazım. Şartları bizim belirlememiz lazım. Bakın bu kışın sayın Valim sizin de talimatınızla bütün köylerimizi bir tarayalım özellikle Mera olan yerler hazine olan yerler bizim artık  evler için yerler tahsil etmemiz lazım. Bu işi bir disipline etmemiz lazım bizim. Yani 10 dönüm 20 dönüm alana biz 30-40 tane belki ev yerleştireceğiz ama şimdi gidiyor vatandaş  bakıyorsunuz ki 50  dönümlük 100 dönümlük alanda 5 6 tane ev var ve herkes su istiyor kendine ve herkes yol istiyor .Bizim bunları da bir disipline etmemiz lazım çünkü gözüküyor ki bundan sonra bizim köy nüfuslarımız artacak, hatta kışın da burada hayat olacak yaşam olacak durum bunu gösteriyor. Bu küresel ısınma ile beraber iklim değişikliği ekstrem yağışlar hava olayları bizim bu bölgede ki nüfusu artıracak. Dolayısıyla bizim barajlarımızı bir an önce bitirmemiz, göletlerimizi bir an önce bitirmemiz sulamalarımızı bu içme suyu meselesini bir an önce çözmemiz lazım. Kışın bu köye günlük 100 ton su harcanıyorsa yazın bu 1000 tona çıkıyor. Bu sadece bakın Gümüşhane ile ilgili bir şey değil. Bu konuları Bakana götürmemiz lazım Cumhurbaşkanımıza bunu arz edip bunlar için yeni bir yol haritası belirlememiz lazım. Önümüzde ciddi bir fırsat var. Su kanunu çıkaracağız. Bunlarla ilgili hukuki bütün alt yapıyı da su kanununa koyarak biz bunu çözeriz” ifadelerine yer verdi.

Paylaş

YORUMLAR

Ana Sayfa
Video
Ara