Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından DOKAP destekleriyle yürütülen ‘Organik Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında il genelindeki 11 arı işletmesine 1 ton temel petek desteği sağlandı. 2021 üretim sezonunda 2 bin 650 kovanla, 42 organik arıcı ile 50 ton organik bal üretimi hedefleniyor.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) kaynaklarıyla alınan 1 ton temel petek Merkez’e bağlı Bahçecik, Yeniyol ve Canca köylerindeki 5 işletmeye, Torul ilçesine bağlı Dedeli ve Demirkapı köylerindeki 2 işletmeye, Köse ilçesine bağlı Övünce köylerindeki 2 işletmeye, Kelkit ilçesine bağlı Deredolu köyünde 2 işletmeye olmak üzere toplam 11 organik arıcılık işletmesine teslim edildi.
Konuyla ilgili kurumdan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “İlimiz Zigana ile Kop Dağı arasında yer alan Türkiye’nin en zengin endemik bitki çeşitliliğine sahip ili konumundadır. Endemik bitki çeşitliliğinin fazla olmasında yer şekillerinin çeşitlilik göstermesinin ve engebeli arazilerin geniş yer tutmasının önemli etkileri bulunmaktadır. İlimizde kimyasal ilaç ve gübre kullanımı diğer illerle mukayese edildiğinde çok düşük gerçekleşmektedir. Bu durum organik arıcılık için önemli bir potansiyel ortaya koymaktadır. İlimizde kovan başına 18 kg, Türkiye’de ise kovan başına 16 kg verim elde edilmektedir. Türkiye’nin bal kalitesi en yüksek illeri arasında yer alan Gümüşhane, gerek arıcılık yönünden gerekse flora zenginliği bakımından son derece zengin bir potansiyele ve zengin bitki florasına sahip. Amacımız bu kaynağı en iyi şekilde değerlendirerek, hedefimiz ilk etapta 50 organik arıcıya ulaşarak 2023 yılında 100 organik arıcı ile 150 ton organik bal elde edilmesi hedeflenmektedir. Bal ve diğer ürünlerinin şifa amaçlı kullanılıyor olması son yıllarda alternatif tıbbın da gündemine girerek zaman içerisinde ticarete konu olmaya başlamıştır. Arıcılıkta büyük bir imkana sahip olan ilimiz bu gelişmeleri değerlendirerek bunu fırsata dönüştürmeyi hedeflemektedir. Bu tür projelerin önümüzdeki yıllarda da genişleyerek devam edecektir.”
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen, Tarım ve Orman Bakanlığı, DOKAP ve İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen “Organik Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Gümüşhane’de organik arıcılığın geliştirilmesi amacıyla üreticilere son beş yılda 2 bin 650 adet organik kovan, 5 bin ton temel petek ve 26 bin adet organik varroa ilacı dağıtımı gerçekleştirildi.
YORUMLAR