Gümüşhane

Densize Bak Densize!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Densize Bak Densize!
Abone ol
Bayburt’ta Sözde Bir ‘Köşe Yazarı’, Gümüşhane Hakkında Çirkin İfadeler Kullandı

Bayburt’ta yerel bir gazetenin köşe yazarı Bayburt’u yüceltmek için Gümüşhane’ye hakaret etti. Bayburt ilinde yerel bir gazetenin köşe yazarı olan Cazim Gürbüz Gümüşhane’yi aşağılayıcı ifadeler kullandı.  Gümüşhane ile Bayburt illerini birbirine düşüren bu yazıda ‘Gümüşhane yapay ve uydurma bir İl’dir’ tanımı birçok Gümüşhanelinin tepkisine yol açtı.  Sözde köşe yazarının kaleme aldığı yazı aşağılayıcı bir üslupla yazılırken İsrail’den verdiği örnek ise yazarın nereye hizmet ettiğini ortaya koyuyor. Kaleme alınan yazıda ise Gümüşhane’nin il olmaktan çıkarılarak ilçelerinin ise komşu illere bağlanması gerektiğini anlatan kendini bilmez bir üslup var. Bu üslup birçok Gümüşhaneliyi çileden çıkarırken son yıllarda kentin bu tarz olaylarla gündeme gelmesi kentin sahipsizliğini gözler önüne seriyor.

Sınırları Belirleme Hadsizliğinde Bulundu!

Sözde köşe yazarın kendi bilmezliği sadece Gümüşhane’yi ‘uydurma bir il’ olarak tanımlamasıyla kalmadı.  Sözde köşe yazarı kendince kentin sınırları yeniden belirleme cüretinde de bulundu. Sözde yazar, Gümüşhane’nin il statüsüne son verilip ilçe yapılmasını ve Torul’un Trabzon’a bağlanması gerektiğini söyleyerek, bu da yetmezmiş gibi Kelkit ve Şiran’ın da Erzincan’a bağlanması gerektiğini ve Erzincan’ın Otlukbeli İlçesinin de Bayburt’a bağlanması gerektiğini belirtmiş.

Kendine köşe yazarı diyen bu şahsın kendini bilmez yorumları şehirde büyük tepkilere neden oldu. Birçok vatandaş sözde köşe yazarını ve bu yazıyı yayımlanan gazeteyi sert bir dille eleştirdi.

Öte yandan Cumhuriyet’ten sonra Gümüşhane il olmuş ve Bayburt, Kelkit, Şiran, Torul ilçeleri Gümüşhane'ye bağlanmıştır. 1989 yılında il statüsüne kavuşan Bayburt, Gümüşhane'den ayrılmıştır. 1990 yılında 3644 Sayılı Yasa ile Köse ve Kürtün bucakları da ilçe statüsüne kavuşturulmuştur.

İşte O Hadsiz İfadelerin Yer Aldığı Sözde Köşe Yazısı

“Aklıma Gümüşhane’yi dağıtmak; Erzurum, Erzincan, Trabzon ve Giresun’un haritalarını değiştirmek geliyor ve bakın ne doğru işler oluyor…

Gümüşhane yapay ve uydurma bir İl’dir, 1927’de Kurtuluş Savaşı döneminin ünlü Maliye Bakanı Hasan Fehmi Ataç’ın çabaları sonucu oluşturulmuştur. O zamana dek, Trabzon’a bağlı ufacık bir ilçe, il yapılıyor, Gümüşhane’den kat be kat büyük olan Bayburt da Erzurum’dan alınıp bu uyduruk İl’e bağlanıyor. Bu uyduruk il ve Bayburt bağlamında bir anekdot anlatılır: İsmet Paşa, Gümüşhane’ye gelir Cumhurbaşkanı olarak. Gümüşhane çarşısını da gezmek ister, fakat Gümüşhane’de çarşı yoktur, “Paşam buyrun sizi Bayburt’a götürelim, Bayburt’un çarşısını gezin” derler ve öyle de yapılır. Bayburt bu haksızlığı asla içine sindirememiştir ve sonunda 1989’da apar topar il yapılmıştır iki uyduruk ilçe bağlanarak (ben de bu uyduruk ilçelerden birindenim, kimse alınmasın). Yani bu iş bitmemiştir. Bakınız neler yapılmalı, benim aklımdan neler geçiyor, sizlere de sunayım, sizler de düşünün bunun üstüne. -Gümüşhane’nin il statüsüne son verilip, ilçe yapılmalıdır ve Torul’la birlikte Trabzon’a bağlanmalıdır. -Kelkit ve Şiran, zaten ekonomik olarak bağlı oldukları Erzincan’a bağlanmalıdır. Buna karşılık  -Erzincan’ın Otlukbeli İlçesi Bayburt’a, Tercan da eskiden bağlı olduğu Erzurum’a bağlanmalıdır.  -Erzurum’un Olur İlçesi ise daha yakın olduğu ve kültürel olarak daha çok benzediği Artvin’e bağlanmalıdır. -Erzurum’un Pazaryolu İlçesi (Eski Norgâh yani) Bayburt’a bağlanmalıdır. -Şimdilerde Gümüşhane’ye bağlı olan Köse ilçesi de Bayburt’a bağlanmalıdır.     -Kürtün İlçesi de Giresun’a verilmelidir. Eveet şimdi yaslanın geriye, yeni oluşacak haritaya bir bakın. Bayburt, artık merkez ilçe dışında 5 ilçeli bir yer. O yeni üç ilçe neler katar Bayburt’a neler… Erzincan daha derli toplu bir il. Erzurum iki küçük ilçeyi verip daha büyük ve gelişmeye uygun bir ilçeyi almış. Trabzon, güneye doğru genişlemiş, eski yerlerine kavuşmuş. Ve Kürtün de Giresun’a uygun düşmüş. İşte böyle, hadi hayırlı olsun! Olmaz mı diyorsunuz? İsrail parlamentosunda şu ifade yazar: “Sen istersen o bir hayal değildir.” Onlar istediler, ısrarla istediler, hayalleri gerçek oldu, siz de isteyin! Ve Gümüşhaneliler, kızmayın, küsmeyin, iki dağın arasında daracık bir alanda il olmuyor, olmayacak, o güzelim tarihi Gümüşhane evlerinin ve meyve bahçelerinin bile, betonlaşma uğruna canına okudunuz. Gümüşhane ve Torul her yönüyle (coğrafi, kültürel) Trabzon’dur, size orası uygundur. Zaten tarih boyunca, il oluncaya dek Trabzon’u Gümüşhaneli aileler yönetmiştir. Yine öyle olur, varın yönetin daha büyük bir il’i…”

Kaynak:Gümüşkoza


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kaymakam Dalmış veda ettiÖnceki Haber

Kaymakam Dalmış veda etti

Muhalefetten O Yazıya TepkiSonraki Haber

Muhalefetten O Yazıya Tepki

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar