Gümüşhane

Ekmek Zammı Mahkemeye Taşınıyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ekmek Zammı Mahkemeye Taşınıyor!
Abone ol
GTSO Başkanı Akçay, Komisyondan Çıkan Zammı İptal Eden Kararın Mahkemeye Taşınacağını Belirtti

Gümüşhane’de tartışılan ekmek zam konusu mahkemeye taşınıyor. Geçtiğimiz hafta  komisyon tarafından ekmeğe yapılan 20’lik zam oranın iptal edilmesinin ardından, komisyonun aldığı kararın mahkemeye taşınacağını belirtildi.

Gümüşhane’de ekmeğe yapılan 20’lik zam oranın tartışmaları devam ediliyor. Geçtiğimiz hafta ekmeğe yapılan 20’lik oranda ki zaman beraberinde tartışmaları da getirdi. Ekmeğe yapılan zam oranın ardından Gümüşhane Valiliği hareke geçmiş, zam oranının tekrar değerlendirilmesini talep etmişti. Komisyon tekrar toplanmış ve ekmeğe yapılan zam oranı iptal edilmişti.  Ekmeğe yapılan zam oranın iptal edilmesinin ardından alınan kararın mahkemeye taşınacağın öğrenildi.  Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, Valilik komisyonu tarafından iptal edilen kararın mahkemeye taşınmaya hazırlandıklarını söyledi.

Konuyla ilgili sorularımızı cevaplayan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, Ekmek zammı ile ilgili yönetim olarak izleyecekleri yol için karar vereceklerini söyledi.  Başkan Akçay, Dava açmayı düşündüklerini kaydederek, “Valilik komisyonu kararı iptal etti. Onların iptal kararına karşı dava açacağız. İş mahkemelik olacak. Durum onu gösteriyor. Yani çok değil Şubat'ta Mart'ta ekmeğin kilosu 15 TL olacak. Depolarda buğday yok. Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak buğday şuan da yok. Mart ve Nisan ayında da ihtiyaç olan buğday depolarda yok. Un fabrikaları ile görüştüğümüz de onlar öyle diyorlar. Mutlaka buğday ithal edilmesi lazım. Bunun yanında fiyatlar sadece bir kalem de değil, asgari ücret 50 arttı. Un dokuzuncu aydan sonra ki üç ayda 68 oranında zam geldi” İfadelerini kullandı.

‘KONU DAVALIK OLACAK’

Başkan Akçay, “Sadece una on birinci ay ve birinci ay arasında 68 zaman geldi . Oduna 58 zam geldi. Gelen fiyatlarında araştırmasını yapıyoruz. Bu zammın gerekçeleri neydi? Bu zammın gerekçelerini fiyat analizi yaparak bu işin uzmanı, ekonomist ve üniversitesi de ki profesör hocalarla yaptığımız analizler sonucunda karar almıştık. Valiliğin iptal gerekçeleri yeterli değil. Valiliğin iptal etme gerekçelerini yeterli görmedik.  Konu davalık olacak. İlk defa yaşayacağımız bir olay. Nasıl gelişecek, nasıl sonuçlanacak şuan da benimde çok net bir bilgim yok” dedi.

Başkan Akçay, “Biz bu kararları tek başımıza almıyoruz. GESOB ile birlikte alıyoruz. Yani kararları biz onlarla beraber alıyoruz. Fiyatları verirken ortak karar veriyoruz. Tek başımıza bu kararı vermiyoruz. Komisyon kuruyoruz, o komisyon da kararları alıyoruz. Bu komisyon da 2 evet 2 hayır çıktı. Başkanın oyunu 2 saydık ve zam kararı aldık. Valilik komisyonunda da aynen böyle oldu. Zamma iki evet iki hayır çıktı. Vali yardımcımız da komisyon başkanlığı yetkisini kullanarak hayır kararı çıktı” diye konuştu.

Karabulut: Zam Esnaf İle Vatandaşı Karşı Karşıya Getirdi

Fırın İşletmecileri adına açıklama yapan Karaca Ekmek Fırını İşletmecisi Bayram Karabulut, ekmeğe yapılan zam oranıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Karabulut, “Son aylardaki ekonomik gelişmeler, artan maliyetler ile birlikte komşu illerimizin tamamında olduğu gibi ilimizde de ekmeğe yüzde 20’lik zam yapılarak kilogram fiyatı 12.00 liraya çıkartılmıştır. Yapılan bu zam kamuoyunda tartışılmış ve özellikle sosyal medya üzerinden oluşturulan algı ile fırın işletmecileri olarak bizler vatandaşlarımız ile karşı karşıya getirilmeye çalışılmıştır. Yaşanan bu durum karşısında Gümüşhane Vali Yardımcısı Gürkan Karaman başkanlığında toplanan komisyon ekmek zammının iptaline karar vermiş ve 18 Kasım 2021 tarihli fiyat düzenlemesinin uygulanması yönünde karar almıştır” dedi.

‘Zam Kararı Keyfi Değil’

Alınan zam kararının keyfi olduğuna dair yanlış bir algı olduğunu kaydeden Karabulut, “Alınan kararda; ilimizin küçük ölçekli bir il olması, halkımızın sosyo-ekonomik durumu ve aşırı derecede bir maliyet artışı olmadığı gerekçeleri öne sürülmüş, dolayısıyla da ilimizde faaliyet gösteren fırın işletmecileri olarak bizler, ortada hiçbir şey yokken keyfi olarak ekmeğe zam yapan ve vatandaşı mağdur eden esnaf durumuna düşürülmüştür. Oysa su hariç tüm hammaddelerin dışarıdan temin edildiği ekmeğin ilimizdeki fiyatı çevre illerdeki fiyatlardan daha düşük, maliyetinin ise çevre illerden daha fazla olduğu aşikârdır. Bilinmelidir ki çevre illerimizde ekmeğin kilogram fiyatı 3-4 aydır 12 lira olarak uygulanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Karabulut, “Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odamız tarafından yaptırılmış çalışmadan da anlaşılacağı üzere asgari ücret ve hammadde başta olmak üzere tüm maliyet kalemlerinde 18 Kasım 2021’den bu güne çok ciddi artışların yaşandığı görülmektedir.  Konuyla ilgili hazırlanan tabloda ayrıntılı olarak yer verilen bu giderler karşısında zammın iptal gerekçesi noktasında komisyon tarafından belirtilen “girdi maliyetinde aşırı bir artışın olmadığı” ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır” diye konuştu.

‘Üretici Vasfındaki Kişiler Parmakla Sayılır’

Karabulut, “Yine komisyon kararında “ilimizin küçük ölçekli bir il olması, halkımızın sosyo-ekonomik durumunun” öne sürülmüş olması da ciddi anlamda sorunludur. Gıda üretiminde büyük ölçüde dışa bağımlı olan Gümüşhane’mizde, üretici vasfındaki parmakla sayılır sektörden biri olan fırıncılar olarak bizler zammın iptali için gerekçe olarak gösterilen bu olgunun bizzat mağduru konumundadır. Red gerekçesinde belirtilen ve TMO(Toprak Mahsulleri Ofisi) tarafından işletme kapasitelerine bağlı olarak alınan unun 60-65 inin sübvanse edildiği doğrudur. Sübvanse edilmiş un fiyatı belirtildiği üzere 185-200 lira arasındadır. Buna karşın sübvanse edilmeyen un fiyatının 290 ile 350 lira arasında olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca ilimizde yaygın olarak tüketilen köy ekmeği için kullanılan unun bu kapsamda olmadığını da belirtmek gerekir. Haliyle alınan kararda sübvanse edilmiş halde dahi un maliyetlerinde yaşanan artışın çok ciddi boyutlara ulaştığı dikkate alınmamıştır” şeklinde konuştu.

‘Bu Gerçek Komisyona Aktarıldığı Halde Dikkate Alınmamıştır’

Karabulut açıklamalarını şöyle tamamladı;

“Kararda belirtilen ‘Gümüşhane’de Türkiye ortalamasının iki katı oranında yüksek gramajlı ekmek üretildiği ve bu üretim şeklinin girdi maliyetlerini düşürdüğü’ ifadeleri de tartışmaya açıktır. Bu yönde bir gerekçenin fiyat belirlemede etkin bir rol oynadığı ilk kez bu karar ile öne sürülmüştür.  Başka bir yerde görülmeyen bu ifade bir yana 18 Kasım 2021 tarihli bir önceki tarifede düşük gramaj olarak belirtilen 350 gram ekmeğin üretiminin işletmelerimiz tarafından yapıldığını da belirtmek isteriz. Lakin bu gerçek komisyona aktarıldığı halde dikkate alınmamıştır.  Yine karardaki bir diğer gerekçe olan ilimizdeki ekmek fiyatının Türkiye ortalamasının üstünde olduğu söylemi de tamamen yanlıştır. Yaptığımız araştırmada yaklaşık olarak 60 ilimizde fiyatların 12 lira üzerinde olduğu tespit edilmiştir.  Sonuç olarak komisyonun “Red” gerekçeleri gerçeği yansıtmadığı gibi biz fırıncıları da halkın önüne hedef olarak koymuştur. Oysa ki Gümüşhane’de faaliyet gösteren fırıncılar olarak bizler, içerisinde bulunduğumuz tüm olumsuzluklara karşın ülkemizin en kaliteli ekmeğini vatandaşlarımıza sunuyor olmaktan onur duymaktayız. Bu gayret içerisinde müsebbibi olmadığımız bir durumun sorumlusu olmayı kesinlikle hak etmiyoruz.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gümüşhane’de esnaf elektriğe gelen zamma tepki gösterdiÖnceki Haber

Gümüşhane’de esnaf elektriğe gelen zamma...

İşte Belediye nüfuslarıSonraki Haber

İşte Belediye nüfusları

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar