Gümüşhane

Güngör Üçüncüoğlu’ndan Tarihe Işık Tutan Araştırma

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Güngör Üçüncüoğlu’ndan Tarihe Işık Tutan Araştırma
Abone ol
Gazeteci Araştırmacı Yazar A. Güngör Üçüncüoğlu, Gümüşhane Bağlarbaşı’nda bulunan Sorda Camisindeki Lihye-i Saadet Sakallı Şerif’in hangi tarihte kim tarafından getirildiğini, Osmanlı Arşivlerini, Osmanlı’dan tercüme ederek ortaya koydu. Üçüncüoğlu, bu belge ve bilgileri Bağlarbaşı Muhtarı Ahmet Aytutan’a hediye etti.

Gümüşhane Bağlarbaşı( Sorda-SURDA) Camisinde bulunan Lihye-i Saadet Sakallı Şerif ‘ın hangi tarihte kim tarafından getirildiği konusunda bu zamana kadar yapılan tartışmalara Gazeteci Araştırmacı Yazar A.Güngör Üçüncüoğlu son noktayı koydu. Üçüncüoğlu, bu konuda Osmanlı Arşivlerinde yaptığı araştırma sonunda görülen Lihye-i Saadeti Sakallı Şerif’in nereden, kim tarafından hangi tarihte getirildiği konusunda bulduğu belge ve bilgiler Osmanlıcadan tercüme ederek Bağlarbaşı Muhtarı Ahmet Aytutan’a hediye etti.

‘Çeşitli Söylemleri Resmi Belge Ve Bilgi İle Ortadan Kaldırmak İçin Hediye Ettim’

Gazeteci Yazar A.Güngör Üçüncüoğlu, “Ben Osmanlı Arşivlerinde başka bir konunun araştırmasını yaparken Gümüşhane Bağlarbaşı Surda mahallesindeki cami de bulunan Sakallı Şerif hangi tarihte kim tarafından getirildiğini ve o zamanki imama teslim edildiği konusunda bulduğum Osmanlı Arşiv bölgesine göre 1912 yılında Gümüşhane Osmanlı Milletvekili Hayri Efendi tarafından Ankara Mebusan Meclisine verdiği dilekçe ile Mekke ve Medine’nin Osmanlı elinde olduğu zamanlarda kutsal emanetleri Ankara’ya getirilirken bir tutam Lihye-i Saadeti Sakallı Şerifte getirilmiş olmayan illere birer tane verilmesi kararlaştırılmış olması nedeniyle sakallı şerifler kısıtlı olarak bazı illere dağıtılırken Milletvekili Hayrı efendinin dilekçesi üzerine Mebussan Meclisi tarafından bu istek lüzumlu görülmüş ve kendisine sakallı şerif hediye edilmiş, Milletvekili ise o zamanki Camii Şerifin imametine sakallı şerifi emanet etmiştir. Bende bu önemli belgeyi Muhtar Ahmet Aytutan’a, Ordu Üniversitesi DOC, DR. Kemal Seylan’a tercüme ettirerek bu Lihye-i Saadeti Sakallı Şerif üzerinde yapılan çeşitli söylemlere resmi belge ve bilgi ile ortadan kaldırmak için hediye ettim” açıklamasında bulundu.

Bağlarbaşı Muhtarı Ahmet Aytutan da, “Bu önemli belge Gümüşhane’deki camimiz için önemli bir belge bu güne kadar çeşitli varsayımlar üzerinde çeşitli söylemler yapılıyordu şimdi bu Resmi bilgeye dayalı bu mübarek Lhye-i Saadeti sakallı Şerif’e ait belgemiz oldu Güngör beye teşekkür ederim” dedi


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Resmi Olarak AyrıldıÖnceki Haber

Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Resmi Ola...

CHP’li Ağaç: Gümüşhane’yi BüyüteceğizSonraki Haber

CHP’li Ağaç: Gümüşhane’yi Büyüteceğiz

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar