Gümüşhane

Hüseyin Ataç: “Emekli Maaşları İnsanca Yaşamaya Yetmiyor”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hüseyin Ataç: “Emekli Maaşları İnsanca Yaşamaya Yetmiyor”
Abone ol

Tüm Sivil Emekliler Derneği Gümüşhane Temsilcisi Hüseyin Ataç, Türkiye’de emeklilerin durumunun içler acısı olduğuna vurgu yaparak iktidara eleştirilerde bulundu.

Türkiye’de emekli maaşlarının insanca yaşama seviyesinde olmadığını ve emeklilere yeterli düzeyde yardımında yapılmadığını söyleyen Tüm Sivil Emekliler Derneği Gümüşhane Temsilcisi Hüseyin Ataç, “Türkiye’de 4 milyonu aşkın emekli ya çalışıyor ya da iş arıyor. Bunun nedeni emekli maaşlarının insanca yaşama seviyede olmamasıdır” dedi.

Türkiye’de emeklilerin durumunun içler acısı olduğunu belirten Ataç, “Bir ülkenin medeniyet seviyesi hakkında bilgi sahibi olmak için bakılan verilerden biride yaşlılara nasıl davrandığı ve ne kadar değer verildiğidir. Bugün Türkiye bu kıstas bakımından maalesef içler acısı bir haldedir. Devleti yönetenler kendi çevrelerini menfaatlerinin peşine öylesine düştüler ki emekli yok sayılır hale geldi. Küresel emeklilik endeksinde Türkiye 37 ülke arasında sondan 3. sırada yer alıyor. Türkiye de toplam emekli sayısı 9 milyona yakın devletten malullük ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alalarda eklendiğinde bu sayı 13 milyona yaklaşıyor. 4 milyonu aşkın emekli ya çalışıyor ya da iş arıyor. Bunun nedeni emekli maaşlarının insanca yaşama seviyede olmamasıdır. Emeklilerin yüzde 71’i 56 yaş üstü insanlardan oluşurken, yüzde 61 işçi yüzde 21’inin BAĞKUR yüzde 18’ininde memur emeklisi olduğu biliniyor. Türkiye de yaklaşık 5,5 milyonda emeklilikte yaşa takılan (EYT) kişi bulunuyor” dedi.

“Emeklilerimiz Fitre ve Zekat Verilecek Duruma Düşmüştür”

Türkiye’nin başka ülkelere yardım yaparken kendi vatandaşını unuttuğunu sözlerine ekleyen Ataç, “Yandaş müteahhitlerin cebine yüz milyarca lirayı dolduranlar devletin bütçesini sarsmamak için emekli bayram ikramiyesine zam yapılmayacağını açıklayacak kadar adaletsiz davranabiliyor. Kur korumalı mevduatla zengini zengin edenler, Suriyelilere bu güne kadar doksan milyar dolar harcamakla öğünenler ve Türkiye dünyanın en fazla yardım yapan ülkesi diye gurur duyanlar ne yazık ki kendi emeklilerine ekmek kuyruğunu sebze kuyruğunu laik görmektedir. 2018 verilerine göre mültecilere ödediğimiz para doksan milyar doları geçti. Filistin'e 1,5 milyar dolar, Sudan’a 750 milyon dolar, Somali’ye 750 milyon dolar, Afganistan'a 650 milyon dolar ve Libya'ya da 300 milyon dolar verdik. Muhammed Mürsi İsa el-Eyyat’ın cumhurbaşkanı olduğu dönemde Mısır’daki Müslüman kardeşlere 2 milyon dolar gönderdik. Afrika'ya verdiğimiz para 7 milyar doları aştı. Arakan’ a, Yemen’ e, Lübnan’ a Pakistan'a yardımlar yaptık ve toplamda 170 ülkeye para dağıttık. Dünyada yapılan toplam yardımların 3/1 ini Türkiye tarafından yapıldığı söyleniyor. Bunları yaparken kendi emeklimiz para istediğinde insanca yaşamak istediğinde duyan olmuyor. Emeklimiz fitre ve zekat verilecek duruma düşmüştür. Çalışma Bakanı bayramdan önce 1 Mayıs’ta emekli bayram ikramiyelerinin iyileştirilmesi konusunda açıklama yapılacağını söylüyor ama şu ana kadar hiçbir açıklama yok. Halkıyla dalga geçen bir hükümet ve bu ülkeyi yönetenler bilmelidirler ki esas itibar yaşlısına emeklisine saygı göstermek onları namerde muhtaç etmemektir. Unutulmamalı ki bu ülkede esas patron halktır onlarla sandıkta bunun hesabını sormasını bilecektir” değerlendirmelerinde bulundu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şeker kalp krizi geçirdi, dua bekliyorÖnceki Haber

Şeker kalp krizi geçirdi, dua bekliyor

Dünya kupasında Kömürcü'ye önemli görevSonraki Haber

Dünya kupasında Kömürcü'ye önemli görev

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar