Gümüşhane

İlaçlama çalışmaları sonuç verdi vaka sayısını azaldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İlaçlama çalışmaları sonuç verdi vaka sayısını azaldı
Abone ol
Gümüşhane’nin Kelkit İlçesinde belediye tarafından Mayıs ayında başlatılan ilaçlama çalışmaları sonuç verdi. Bölgede son yıllara göre görülen kene vaka sayısını azalttı.

Gümüşhane’nin Kelkit İlçesinde belediye tarafından Mayıs ayında başlatılan ilaçlama çalışmaları sonuç verdi. Bölgede son yıllara göre görülen kene vaka sayısını azalttı. 

Türkiye'de, kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının en çok görüldüğü yerler arasındaki Gümüşhane’de, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı Kelkit Vadisi’nde ilçe belediyesi tarafında ilaçlama çalışmaları devam ediyor. Tarım alanlarının sürekli ilaçlandığı vadide çiftçiler, uzun kollu kıyafetler giyiyor, pantolonlarının paçalarını çoraplarının içine koyup önlem almaya çalışıyor. Uzmanlar, ölüm riski koronavirüse karşı 3 kat daha fazla olan kene ısırmalarına karşı tedbirli olunmasını istiyor.

Türkiye, koronavirüs salgını ile mücadele ederken, bazı illerde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ortaya çıktı. KKKA vakalarının en çok görüldüğü yerler arasındaki Gümüşhane’de tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı Kelkit Vadisi’nde ilçe belediyesi Mayıs ayı itibariyle tarım arazileri ve yeşil alanları ilaçlama çalışmalarını başlattı. Kentte son 17 yılda 556 vaka görülürken, 15 kişi de hayatını kaybetti. Tarım alanlarının sürekli ilaçlandığı Kelkit Vadisi’nde çiftçiler, uzun kollu kıyafetler giyiyor, pantolonlarının paçalarını çoraplarının içerisine koyup önlem almaya çalışıyor. Uzmanlar, ölüm riski koronavirüse karşı 3 kat daha fazla olan kene ısırmalarına karşı tedbirli olunmasını istiyor.

'KENENİN ÖLDÜRÜCÜLÜĞÜ COVİD-19’A GÖRE 3 KAT'

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Halk Sağlığı öğretim üyesi Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, KKKA vakalarının en sık görüldüğü dönemin mayıs, haziran ve temmuz ayları olduğunu söyledi. Ulutaşdemir, "Bu yıl normalden erken görülmeye başlayan KKKA vakalarında büyük artış yaşandı. Kenenin öldürücülük özelliği Covid-19’a göre 3 kat daha fazladır. Bu vakalar ölümle sonuçlanabileceği gibi hastalığın hafif şekilde atlatılması erken teşhis ve tedavi ile mümkün olabilir. Hastalığın Türkiye’ ye Rusya’dan göç eden kuşlar üzerindeki kenelerle ulaştığı düşünülmektedir. Bu hastalık, insanlarda ateş ve kanamalarla kendini gösterip, ölüme kadar varan sonuçlar doğurabilmektedir. Bu hastalığın kesin bir tedavisinin ve aşısının olmadığı için keneden korunma önemlidir. Bu hastalık öldürmediği durumlarda 2 hafta içinde iyileşiyor ve kişi yaşam boyu bağışıklık kazanıyor. Kene popülasyonunda artış var. Gümüşhane merkez veya köylerde kene popülasyonunda artma oldu. Kene popülasyonu gittikçe yayılıyor. Daha önceden sadece Kelkit Vadisiyle sınırlı bulunan kene şu anda güneye doğru inmeye başladı. Ege'de de görülmeye başladı, Akdeniz bölgesinin kuzeylerinde görülmeye başladı. Ondan dolayı ülkemizin tamamının bu noktada mutlaka mücadelenin hızlı bir şekilde yapılmalıdır" dedi.

'TEDBİRLER ALINMALI'

Keneye karşı bazı tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ulutaşdemir, şöyle konuştu:

"Vatandaşlar hastalıktan korunmak için bahçe, tarla, ahır ve pikniğe giderken uzun kollu ve açık renkli elbise giymeli. Pantolon paçaları çorap içine alınarak, eve dönüşlerde mutlaka vücut ve elbiselerini kontrol etmeli. Çıplak elle tutulmamalı, kenenin ısırdığı yer antiseptik ile temizlenmeli. Kenelerin insan vücuduna tutunmalarında çıplak elle temas etmeden en kısa sürede ince uçlu pens veya eldiven, bez ve poşet gibi çıplak elle teması önleyen malzemeler kullanılarak çıkarılmalı. Kene tutunan yeri, su ve sabunla temizleyerek, tentürdiyot veya baticon gibi bir antiseptik ile silinmelidir. 10 gün içinde ateş, halsizlik, baş ağrısı, eklem ağrısı gibi şikayetler görülürse en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmeli. Hastalıkla mücadelede, kene popülasyonunun baskı altına alınmalıdır. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın hayvanlarını yıl içerisinde en az 3 kez ilaçlatması gerekiyor. Açık renkli kıyafetler, eve gittiklerinde vücutlarını kontrol etmelerini, hayvanlarını ilaçlamalarını ve toplumda oluşan ‘kenenin zararsız bir hayvan olduğu’ düşünülmesinin önüne geçilmelidir. Koronavirüse karşı etkili olan sosyal mesafe kuralını, KKKA hastalığında da farklı yöntemlerle kenelere karşı uygulamalıyız." 

BAŞKAN NAS: TEDBİRLERİMİZİ ALDIK, KENEYLE MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR

Kelkit Belediye Başkanı Aziz Nas ise Tüm dünyada etkisini gösteren Koronavirüs salgının devam ettiği süreçte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının da unutulmaması gerektiğinin altını çizerek, “Geçmiş yıllarda çok büyük oranlarda seyrede kene vakalarının bu yıl itibariyle olmaması sevindirici. Kelkit Belediyesi olarak ilaçlamalarımız devam ediyor. Kene vakalarının görülmemesi, bu hastalığın seyrinin devam etmemesi için elimizden gelen her türlü tedbiri alıyoruz. Özellikle Kelkit ilçesini ve köylerindeki yeşil alanlarını ilaçlama çalışmalarımız devam ediyoruz.  Belediye olarak biz tedbirlerimizi aldık, keneyle mücadelemiz devam ediyor. Vatandaşlarında bu konuda duyarlı olması gerekiyor. Kendi tedbirlerini almaları gerekiyor. Bu sene itibariyle kene vakaları görülmedi, bu olmayacağı anlamanı gelmez. Kene vakaların görülme riskinin yaşanacağı bir coğrafyada yaşıyoruz. Koronavirüsle mücadelemiz olduğu gibi keneyle de aynı mücadelemiz olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Çiftçi Mehmet Garipçan da, “Belediyemiz tarlalarımızın kenarlarını ilaçlıyor. Bizlerde kendi tedbirlerimizi alıyoruz. Elimizden geldiği kadar tedbirlerimizi alıyoruz. Tarlaya girerken çoraplarımızı pantolonumuzun içine koyarak güvenliğimizi o şekilde alıyoruz. Bu sezon kene vaka sayısı çok az ve bildiğim kadarıyla da henüz bu bölgede görülmedi” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
‘Ölüm Yolu’na Beton Bariyerli ÖnlemÖnceki Haber

‘Ölüm Yolu’na Beton Bariyerli Önlem

Semt sahaları kullanıma açıldıSonraki Haber

Semt sahaları kullanıma açıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar