Gümüşhane

Karaca Mağarası’nda Hedef 250 Bin Turist

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Karaca Mağarası’nda Hedef 250 Bin Turist
Abone ol
Gümüşhane’nin Torul ilçesi cebeli köyünde bulunan ve sayılı damlataş mağaralarından biri olan Karaca Mağarası'nın hedefi bu yıl 250 bin yerli ve yaba...

Gümüşhane’nin Torul ilçesi cebeli köyünde bulunan ve sayılı damlataş mağaralarından biri olan Karaca Mağarası'nın hedefi bu yıl 250 bin yerli ve yabancı turist ağırlamak.  Torul Kaymakamı Orhan Ayaz, “ Zigana Tüneli’nin hizmete girmesiyle birlikte turizm noktalarımıza ziyaret sayısı arttı. Üç hafta önce açılan Karaca Mağarası’na yaklaşık 6 bin ziyaretçi geldi. Yılsonuna kadar 250 binlik misafir bekliyoruz. Zigana tünelinin açılmasının hedefimize ulaşmakta büyük etkisi olacaktır” dedi.

150 milyon yıl yaşındaki Karaca Mağarası, turizm sezonuna yeni salonunu ilk kez ziyaretçilerine açarak Ramazan Bayramıyla başladı.   Yoğun sarkıt, dikit ve damlataşı şekilleriyle dünyanın sayılı damlataşı mağaralarından birisi olarak kabul edilen ve “Gümüşhane'nin yer altı sarayı” olarak nitelendirilen 150 milyon yıl yaşındaki Karaca Mağarası yeni turizm sezonunda kapılarını Ramazan Bayramının ilk gününde açtı. Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içerisinde yer alan, sarkıt, dikit ve damlataşı şekillerinin en yoğun, en güzel, en görkemli ve görenleri büyüleyici örneklerine sahip olan Karaca Mağarası oluşumların yoğunluğu bakımından Türkiye ve dünyanın en zengin mağaralarından birisi olarak kabul ediliyor.

YENİ SALON YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Gümüşhane'nin yer altındaki gizemli mekanlarından birisi olan Karaca Mağarasında 2,5 aydır sürdürülen çalışmayla ahşap yürüyüş platformu Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek'in talimatıyla sökülerek yerine İl Özel İdaresi tarafından paslanmaz çelikten yürüyüş platformu yapıldı. 2,5 aylık imalat çalışmasının ardından aydınlatma ve elektrik altyapısı yenilenen mağarada ayrıca bugüne kadar hiç açılmayan yeni bir salon da açılarak eşsiz damlataşı oluşumları ziyaretçilerle buluşturulacak. İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanan çalışmaya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü de maddi destek sağlarken çalışmanın proje ve kontrollük hizmetleri yine İl Özel İdaresi teknik personeli tarafından sağlandı.

Karaca Mağarası’nın hedefinin yaklaşık 250 bin yerli ve yabancı turist olduğunu kaydeden Torul Kaymakamı Orhan Ayaz, “Cebeli sınırları içerisinde bulunan Karaca Mağarası’nda geçtiğimiz Ocak ayında bir tadilat başlattık. Başlattığımız tadilat yaklaşık üç ay sürdü. Ramazan bayramının birinci günü tekrar turizme açtık.  Mağaramızda yürüyüş yollarımızı çelik yolları ile değiştirerek hem içerideki oluşumların daha uzun soluklu hizmet sunması ve zarar görmemesi adına hem de gelen misafirlerimiz daha konforlu bir ziyaret gerçekleştirmesi için çalışmamızı yaptık” diye konuştu.

‘3 MİLYON YATIRIM YAPILDI’

Kaymakam Ayaz,

“Gümüşhane Valimiz sayın Kamuran Taşbilek’in destekleriyle yaklaşık 3 milyonluk bir yatırım ile burayı tamamladık. Ziyaretçilerimiz hem güvenli bir şekilde ziyaretlerini gerçekleştiriyorlar. Ziyaretçilerimiz çok memnunlar aldığımız geri dönüşler bu yönde” dedi.

Mağaranın yürüyüş yolunda yenileme yaptıklarını belirten Kaymakam Ayaz,

“Yaklaşık 120 metre bir yürüyüş yolumuz vardı. Bu 120 metreyi tamamen değiştirdik, yaklaşık 40 metre uzunluğuna sahip yeni bir bölüm açtık. Daha önce gelen ziyaretçilerimizin görmediği yeni bir alandı. Orada da muazzam oluşumlar var ve onlarda ilgi görüyor. Misafirlerimiz o alanda bir sürprizle karşılaşacaklar. Zigana Tüneli’nin hizmete girmesiyle birlikte turizm noktalarımıza ziyaret sayısı arttı. Üç hafta önce açılan Karaca Mağarası’na yaklaşık 6 bin ziyaretçi geldi. Yılsonuna kadar 250 binlik misafir bekliyoruz. Zigana tünelinin açılmasının hedefimize ulaşmakta büyük etkisi olacaktır” diye konuştu.

VATANDAŞLAR MEMNUN

Giresun’dan Karaca Mağarası’nı ziyarete gelen Ali Bekçi,  mağarayı gezdiği için çok mutlu olduğunu belirterek,

“Ben gelip gördüğüm için çok memnunum. Herkesin gelmesini ve görmesini tavsiye ediyorum. Gezerken bakmaktan kendimi alamıyorum. Sanki taşlardan buz asılıyor gibi değişik bir atmosferi var. Geldiğim için mutluyum, çok sevdim” dedi.

Ziyaretçi Hacı Nihat Çelik ise Karaca Mağarası’na ilk defa geldiğini belirterek,

“Çok duygulandım, çok güzel, böyle bir yeri daha önce görmedim. Herkesin gelip görmesini ve bu atmosferi solumasını öneririm” diye konuştu.

Başka ziyaretçi Rasim Zaim de,

“Burası kelimelerle anlatılacak gibi değil. Gezerken bakmaya doyamadığın harika bir yer. Devletimiz de güzel ilgilenmiş. Geziyi gerçekleştirebilmek için yapılan merdivenler ve dokunun korunması çok güzel. Eski bir şehir havası var. Buradaki sütunlar, sarkıtlar gerçekten muhteşem elle yapmak istesen yapamazsın. Geldiğim için çok mutluyum” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gümüşhane'de Ekmeğe Zam Geldi!Önceki Haber

Gümüşhane'de Ekmeğe Zam Geldi!

Başkan Akçay’dan seçim değerlendirmesiSonraki Haber

Başkan Akçay’dan seçim değerlendirmesi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar