Gümüşhane

Keklikler Avlanmasın !

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Keklikler Avlanmasın !
Abone ol
Keklikler Avlanmasın! Türkiye'de, kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarının en çok görüldüğü yerler arasındaki Gümüşhane’de vatandaşlar Keklik avına son verilmesini istiyor.

KKKA vakalarının en çok görüldüğü yerler arasındaki Gümüşhane’de tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı Kelkit Vadisi’nde çiftçiler ise kene düşmanı olan Kekliklerin avlanmasına son verilmesini istiyor.  Kentte KKKA vakalarında son 16 yılda 556 vaka görülürken, 15 kişi de hayatını kaybetti. Geçtiğimiz sene 39 vaka görülen kentte bir vatandaş hayatını kaybederken bun sene ise kene ısırması nedeniyle 41 vaka görülürken 6 vatandaş hayatını kaybetti. Kelkit vadisinde ilaçlama çalışmalarına rağmen tedbirleri bırakmayan çiftçiler tarım arazilerinde uzun kollu kıyafetler giyerek çalışıyor.  Keneye karşı alınan tüm tedbirlere rağmen bölgede kene riskinin devam etmesinin nedenini Kekliklerin avlanmasına bağlayan bölge sakinleri, av sezonunda Keklik avının yasaklanmasını istiyor.

“Artık bahçelere dahi gidemiyoruz”

Kelkit Özen Köyü sakinlerinden Nizamettin Tural(41), Köylerinden kenelerin hep olduğunu ancak yaklaşık on yıldır kene sayısının arttığını söyledi. Tural, “Çocukluğumuzdan bugüne kadar hep kene oluyordu. Yaklaşık son on yıldır maalesef kene vakası köyümüzde çok fazla görülmeye başlandı. Geçen sene sadece bizim köyden 74 kene vakası görüldü. Bu sene ise 83 kene vakasıyla karşılaştık.  Maalesef kene vakası nedeniyle sağlık durumu kötü hatta ölen vatandaşlar oldu. Daha önce ki yıllarda Keklik çok olduğu için keneyle ilgili herhangi bir sorun yaşamadık, hatta kenenin ismini bile duymadık. Yıllardır keklik avı nedeniyle kenelerin önüne geçilemiyor. Çocuklarımızı, eşlerimizi, anne ve babalarımız tarım arazilerine giderken korkuyor. Artık bahçeye dahi gidemiyoruz. Bu köyün geçim kaynağı tarım, insanlar canlarını ortaya koyarak sulama yapıyor. Biz Keklik avına artık bir son verilmesini istiyoruz.  Keklik av sezonun yakında başlayacağını biliyoruz, bizim ricamız ve istediğimiz kene sayısının fazla olduğu yerlerde bu avı yasaklamalarıdır” diye konuştu.

“Bu av değil, bir katliamdır”

Mehmet İnci (53) ise, “Bu bölgede keneden çok sıkıntımız var. Kene ısırması nedeniyle insanlarımız öldü. Avcıların belgeleri var. Kış aylarında gelip av yapıyorlar, ama bizim gözümüzde yapılan bir katliamdır. Bunun biran önce yasaklanmasını istiyoruz. Daha önce böyle bir vaka yoktu ancak Keklik katliamın yapıtlıktan sonra birçok insanı kene ısırdı. Hatta benim halam kene ısırmasıyla öldü. Biz yetkililerin bize bu konuda yardımcı olmalarını istiyoruz” dedi.

Sami Meral (65) da, Bölgede Keklik sayısı fazla olduğunda kene ısırması çok görülmediğinin altını çizerek, “Av sezonu açıldığında ise Keklikleri avlıyorlar, bu durumda kene sayısının artmasına neden oluyor.  Bazen avcılarla tartışıyoruz, Keklikleri avlamayan çağrısında bulunuyoruz. Bu duruma bir önlem alınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Gümüşkoza


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
SGK’dan Köse Belediyesine TeşekkürÖnceki Haber

SGK’dan Köse Belediyesine Teşekkür

CİLT KURULUĞUNA KARŞI 6 ETKİLİ ÖNLEM!Sonraki Haber

CİLT KURULUĞUNA KARŞI 6 ETKİLİ ÖNLEM!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar