Gümüşhane

Saklı Şelale; "Tomara"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Saklı Şelale; "Tomara"
Abone ol
Gümüşhane'nin Şiran ilçesinde yer alan saklı şelale Tomara Şelalesi Türkiye'nin en güzel şelaleleri arasında yer alıyor. 40 kaynaktan birden dökülen İşte o şelale hakkında bilmeniz gerekenler.

Gümüşhane’nin mutlaka gezilmesi gereken en güzel yerlerinden biri de Tomara Şelalesi oluyor. Kimsenin bilmediği saklı şelale Tomara Şelalesi, Kentin Şiran İlçesi sınırları içerisinde, Seydibaba Köyü’nde bulunan şelale en az kendisi kadar etkileyici bir güzelliğe sahip olan bitki örtüsü ile de görenleri kendine hayran bırakıyor. Suyun bir vadiden süzülüşü ve çıkardığı ses ziyaretçileri adeta hipnotize ediyor. 

Geçtiğimiz yıllarda 6,5 milyon TL’lik yatırımla çok daha güzel bir çehreye bürünen bu bölgede cam seyir terası da bulunuyor. 70 dekarlık bir alanda muazzam bir güzellik sergileyen Tomara Şelalesi kente tam 1380 metre yükseklikten göz kırpıyor. Kaynağını yer altı sularından alan şelalenin en önemli özelliklerinden biri pek çok şelale gibi yazın kurumuyor olmasıdır. Kısmen suyunda bir azalma olsa da yaz mevsiminde de 25 metre ve 15 metre yükseklikten akmaya devam ediyor.

Dağın eteğinde çok sayıda farklı kaynaktan su akıyor olması da bu şelaleyi benzerlerinden ayırıyor. Bu arada kaynaklara yöre halkının ‘kırk gözeler’ adını taktığını ve bu şekilde andığını da belirtebiliriz. Şelaleye dair çok sayıda farklı rivayet bulunuyor ve adeta efsaneler ile anılan doğal güzelliklerden biri haline geldiğini de belirtebiliriz.

DİK YAMAÇLARLA ÇEVRİLİ TOMARA ŞELALESİ

Çevresinin oldukça dik yamaçlarla çevrili olması yerli ve yabancı turistleri yıldırmıyor. Bölge halkı da şelalenin muazzam manzarası eşliğinde piknik yapmayı ve bu bölgede zaman geçirmeyi tercih ediyor. Özellikle 2009 yılında ilki düzenlenen ‘Şiran Tomara Şelalesi Kültür ve Turizm Festivali’ bu doğa harikasının çok daha fazla ilgi görmesini sağlamış gibi görünüyor.

Her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen festival kapsamında Bayraktepe yürüyüşü, halk oyunları, bisiklet yarışları da düzenleniyor. Son derece renkli görüntülere sahne olan festivalde müzik ve eğlence odaklı çeşitli programlar da düzenleniyor.

TOMARA ŞELALESİ KAÇ KM UZAKLIKTA?

Seydibaba Köyüne 6 km uzaklıkta
Sarıca Köyüne 7 km uzaklıkta
Şiran ilçesine 23 km uzaklıkta
Gümüşhane’ye 113 km uzaklıkta
Trabzon’a 213 km uzaklıkta

TOMARA ŞELALESİ ZİYARETÇİ YORUMLARI

"Gümüşhane'ye gelen herkesin gitmesini önerdiğim bir yerdir. Birkaç sene evvele kadar mangal yapmak yasakken şimdi mangal yapanlar için kül kovaları dahi yapılmış. Mescidi, tuvaletleri o kadar temiz ki... Çok özenle bakılıyor, özel şirketin işletmeciliğini alması gerçekten bu konuda güzel olmuş. Sevdiklerinize buradan ayrılmadan hediyelik eşya da almak isterseniz standlar mevcut. Biz sabah kahvaltısında gidip akşama kadar kaldık. Hafta içi gitmemize rağmen öğlene doğru çok kalabalıklaştı, hafta sonu dolup taştığı söylendi. O yüzden gideceklere sabah erkenden ve hafta içi gitmelerini tavsiye ederim. Cam terasta manzaranın keyfini çıkardıktan sonra aşağı inip şelalenin o buz gibi suyunda da bir yürümenizi tavsiye ederim."

"Aracınızı otoparka bıraktıktan sonra yeşillikler içerisinden vadi boyunca 500 m yürüyerek şelaleye ulaşıyorsunuz. Güzel bir şelale. Önceden yapılan ahşap seyir terası iyi bir açıdan şelaleyi görüyordu. Sonrada yeni bir cam teras yapıldı. Şelaleye o kadar yakın ki teras kareye girmeden panoramik şelale fotoğrafı çekmek adeta imkansız. Güzel ve görülmesi gereken bir şelale."

"Yolları kısmen virajlı ve uzak olsa da görmeye değer. Küçük bir cocuk parkı, restoran, çay bahçesi, piknik alanları ve umumi tuvalet bulunuyor. Aracınızı park ettikten sonra şelaleyi görmek için biraz yürümeniz gerekiyor."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çevre Haftası’nda depremden etkilenen vatandaşlar anısına Harşit Çayı’na çelenk bırakıldıÖnceki Haber

Çevre Haftası’nda depremden etkilenen va...

Süslü Şapel Kaderine Terk EdildiSonraki Haber

Süslü Şapel Kaderine Terk Edildi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar