Ev.Gümüşhane

İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı

Gümüşhane’deki kazada yaralanan gelin ve annesi kurtarılamadı
Bakan Karaismailoğlu Togg ile Yeni Zigana Tünelinden Geçti
TEM’de iki yolcu otobüsü birbirine girdi: 8 yaralı

Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıda konuşan Vali Alper Tanrısever, kamu kurum ve kuruluşlarının bugüne kadar yaptığı çalışmalar için teşekkür ederken hizmetlerin artarak devam etmesi, bu güzel coğrafyaya, bu güzel insanlara daha kaliteli hizmetler yapılmasını temenni etti.

Yatırımcı kurum ve kuruluşlarının bölge ve il müdürleriyle İlçe Kaymakamları, İlçe ve Belde Belediye Başkanlarının katıldığı toplantıda konuşan Vali Tanrısever, 30 Eylül 2023 tarihi itibariyle Gümüşhane’de toplam proje tutarı 28 milyar 33 milyon 691 bin TL olan 210 proje bulunduğunu ve nakdi geçekleşme oranının yüzde 48,10 olduğunu söyledi.

Kuruluşlar bazında en fazla yatırım harcamasının 824 milyon 765 bin TL ile Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü tarafından, ilçeler bazında en fazla yatırım harcamasının da 635 milyon 545 bin TL Torul ilçesinde gerçekleştiğini kaydeden Vali Tanrısever, yıl içindeki toplam 210 projeden 18’inin tamamlandığını, 141 projenin devam ettiğini, 36 projenin ihale aşamasında olduğunu ve 15 projenin henüz başlamadığını belirtti.

Toplantıda daha sonra söz alan bölge müdürleri sırasıyla sunum eşliğinde kentte yaptıkları çalışmalar ve koordinasyon gerektiren konularla ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

“Bahçecik barajı arıtma ve isale hattı yüzde 40 seviyesinde”

İlk olarak kürsüye çıkan Devlet Su İşleri (DSİ) 22.Bölge Müdürü Cengiz Han Kılıçaslan, kente içme suyu sağlayacak olan Bahçecik Barajının inşaatının bittiğini, arıtma tesisi ve 29 kilometrelik isale hattının yüzde 40 seviyesinde olduğunu ve hızla ilerlediğini söyledi.

“Köse barajından 2,5 milyon metreküp su kaçıyor”

Köse Belediye Başkanı Turgay Kesler, bu sırada söz alarak Köse Barajından hem Kelkit hem de Köse ilçesinin hem sulama hem de içme suyu aldığını fakat barajdaki sızmalar nedeniyle yıllık 2,5 milyon metreküp suyun derelere aktığını savunarak bu konuda gerekirse barajın komple boşaltılarak serme çalışması yapılmasını istedi.

Başkan Kesler’e cevap veren Bölge Müdürü Kılıçaslan, “Bu konuyu birkaç kez inceledik. Köse Barajında Kayıp kaçak var. İmalatla kaçan suyun arasında maliyet farkı çok fazla. Proje çalışması başlattık, uygu yöntemle yapacağız” dedi.

Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen’in de Aktutan barajından Bahçecik barajına aktarılacak suyun çalışma durumuyla ilgili sorusunu cevaplandıran Kılıçaslan, “Bir aksilik olmazsa Bahçecik barajından seneye hanelere suyu vermeye başlayacağız. Aktutan barajından aktarma yapılacak 2 bin 100 metrelik tünel konusuyla ilgili çalışmamızı yapıyoruz. Mevcut işin keşif artışına sığarsa oradan sığmazsa yeni bir iş olarak yapacağız” ifadelerini kullandı.

Bu sırada söz alan Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Deveboynu Yaylasından alınacak suyun Bahçecik Barajına aktarılabileceğini vurgulayan Vali Tanrısever ise DSİ’ye kentteki yatırımları için teşekkür etti.

Toplantıda daha sonra Karayolları 10.Bölge Müdürü Mehmet Aşık başta yeni Avrupa’nın en uzun, dünyanın 3.en uzun tüneli olan Zigana Tüneli olmak üzere kurumunun tünel ve yol çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı.

Gümüşhane’de 2003 yılı ve öncesinde 1 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun 128 kilometreye çıktığını, 15 tünel varken bugün 39 kilometre uzunluğunda 33 tünele kavuştuğunu anlatan Aşık, Gümüşhane-Kelkit arasındaki yolda tünel ve diğer çalışmaların devam ettiğini, tarihi Zigana Dağı yolundaki çığ tünelinin 52 metre uzunluğuyla aslına uygun olarak 10 metre genişliğinde yapım çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

“Kadırga-Zigana yolu Karayolu ağına alınsın”

Ardından Belediye Başkanlarının sorularını cevaplandıran Aşık, Torul Belediye Başkanı Evren Özdemir’in Kadırga-Zigana yolunun karayolları ağına alınmasıyla ilgili teklifini “Biz çalışmamızı yapıp teklifimizi sunacağız” şeklinde, Köse Belediye Başkanı Turgay Kesler’in Gümüşhane-Bayburt Havalimanına ulaşımı sağlayacak yollarla ilgili sorusunu da “Ben o yolun yapıldığı dönemdeki kontrol teşkilatında görev almıştım. O bölge kış şartları zor bir bölge. İlk yapıldığında da tünel talebi vardı şimdi de var. O yolda önce bir taslak çalışma ardından da fizibilite çalışması yapılacak. Yakından takip ettiğimiz bir iş” sözleriyle cevapladı.

“Havalimanı yolları mutlaka yapılmalı”

Bu esnada söz alan Vali Tanrısever ise yeni Zigana Tünelinin Cumhuriyet tarihinin çok önemli bir yatırımı olduğunu belirtip teşekkür ederek, havalimanının yolunun da o minvalde önemli olduğunu vurguladı. Bölgede Genel Müdürlük nezdinde bir çalışma yapılmasını isteyen Vali Tanrısever, yolun hem Bayburt istikametine hem de Gümüşhane istikametine mutlaka iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay’ın kamyoncu ve şoför esnasının İkisu köyünde bulunan kantar uygulamasından haksız bir uygulama olmasından hareketle şikayetçi olduklarıyla ilgili serzenişlerini cevaplandıran Aşık, “Bakanlığımıza bağlı yol kenarı denetim istasyonlarıyla ilgili Trabzon bölgeye bağlı 6 istasyon var. Eksik olanlarla ilgili Trabzon-Maçka arasındakinin yer tespiti ve ihalesi yapıldı. Diğer gerekli olan noktaların da tespitleri yapıldı ve bütçe imkanları ölçüsünde hepsi yapılacak” ifadeleriyle cevap verdi.

Paylaş

YORUMLAR

Ana Sayfa
Video
Ara