Ev.Siyaset

Mottomuz; KOBİ, Tarım ve Turizm

Özdağ, Gümüşhane’ye Gelecek
İşte CHP’nin İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi adayları
Tuğlu resmi müracaatını yaptı

Gümüşhane gibi illerde istihdamı ve dolayısıyla da kalkınmayı tek bir sektöre yüklemenin doğru olmayacağını belirten Yıldız, önceliklerinin KOBİ, tarım ve turizm olduğunu, kaynağın ise TKDK ile sağlanabileceğini söyledi.

Açıklamalarına AK Parti Aday Adaylığı ile ilgili değerlendirmeler yaparak başlayan Yıldız, “Gümüşhane kendi değerleriyle varlık gösteren bir il. Bu gün itibari ile baktığımızda Gümüşhane’nin en büyük değerleri insan kaynakları. Benimle birlikte AK Parti’den 4 arkadaşımız Gümüşhane Belediye Başkanlığı için aday adayı oldu. Emin olun bu 14’de olabilir, 24 de olabilir, 144’te olabilir. Çünkü insan kaynağı olarak Gümüşhane çok önemli bir zenginliğe sahip. Bugün Gümüşhane’nin içinde ya da Gümüşhane’ye gönül vermiş farklı şehirlerde yaşayan birçok dostumuz, birçok arkadaşımız, birçok ağabeyimiz, iş adamlarımız, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan bürokratlarımız bu sürece talip olabilirlerdi. Biz bu yola çıktık, bu yola talip olduk. Bu yola talip olmak Gümüşhane’ye hizmet etmeye talip olmaktan farklı bir şey değil. Bulunduğumuz görevin önemli ve ehemmiyetli bir görev olduğunu farkındayız. Bu yola çıkarken de belli planlamalar, belli değerlendirmeler yaparak bu yola çıktık” dedi.

“İstihdam, İstihdam, İstihdam”

Bir şehrin kalkınması için gerekli en temel unsurun istihdam olduğuna vurgu yapan Yıldız, “Cumhurbaşkanımızın bu noktadaki hassasiyetini biliyoruz. Biz de, nüfusu şehrimizde tutmak için temel faktörün istihdam olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Bugün artık Akdeniz’in sahil şeridinde bulunan bir vilayet kendine vizyon olarak turizmi çizebilir. Bugün sanayinin yoğun olduğu bir şehir kalkınma için vizyon olarak sanayiyi önceleyebilir. Veya Konya gibi tarım arazisinin bol olduğu bir şehirde şehrin kalkınması için tarımı kendine kalkınma vizyonu olarak kurabilir. Burada cevabı aranacak olan, “Gümüşhane için kalkınma vizyonu ne olmalı?” sorusudur. Ben yıllardır bunun üzerine çalışıyorum. Ben üniversiteden mezun olduğumu gün itibari ile bu şehrin dertlerini dert edinen bir insanım.  Haliyle biz Kocaeli gibi, İstanbul gibi sanayi ile kalkınabilecek bir şehir değiliz.  Veya Ege bölgesinde sahil şeridinde olan, turizm faaliyetleri ile kalkınacak bir il de değiliz. Yine, Konya ovasında tarımla kalkınacak bir vilayet olduğumuzu da söyleyemeyiz” diye konuştu.  

“Bu Şehrin Kalkınması; KOBİ, Tarım ve Turizmin Üçlemesinde Olacaktır”

Gümüşhane gibi arada kalmış, sahil ardı bölgelerde yer alan ve özellikle şehir merkezi için tarım arazisinin sınırlı olduğu bölgelerde, turizm geçiş bölgesine çok yakın olmayan yerlerde kalkınmayı tek bir sektöre yüklemenin doğru olmayacağını dile getiren Yıldız, “O nedenle bugün ben de dahil kim gelirse gelsin, “Ben bu şehrin kalkınmasını, sadece tarımla, sadece turizmle ya da sadece sanayi ile yapacağım” demek doğru bir yaklaşım olmaz. Bilinmelidir ki bu şehrin kalkınması; KOBİ, tarım ve turizmin üçlemesinde olacaktır. Bunun Dünyada, Avrupa’da ve özellikle Uzakdoğu’da bu anlamda güzel örnekler mevcut” şeklinde konuştu.

“Tarıma Dayalı Sanayiyi Geliştirmemiz Lazım”

AK Parti Hükümetlerinin KOBİ’lere verdiği ciddi destekleri Gümüşhane’nin çok daha verimli kullanması gerektiğine işaret eden Yıldız, “Biz bu bölgedeki küçük KOBİ ölçekli işletmeler ile özellikle tarıma dayalı sanayiyi bölgemizde geliştirmemiz lazım. Pestil-köme endüstrisi, tıbbi aromatik bitkiler, tahıl ürünleri, orman ürünlerinin işlenmesi, orman ürünlerinin biraz daha katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi gibi konular birinci boyutumuzu oluşturuyor. Ancak bunu planlarken burada üretilecek ürünlerin, temel bir gıda maddesi olmasının ötesinde katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi gerekir. Kuşburnundan kuşburnu çayı üretmek yerine kuşburnundan kozmetik ürünlerine dönmek, kuşburnundan ilaç etken maddelerine dönmek gibi. Yani birim üründen daha fazla katma değer üretilebilecek ürünleri bölgemizde planlamamız gerekiyor. Yine tıbbi artık bitkilerde bir tıbbi aromatik bitkiyi yetiştirip de onu paketleyip satmak değil, o tıbbi aromatik bitkinin içerisinde bulunan etken bileşenleri çıkarabilecek küçük KOBİ işletmelerini kurmak bizim temel amacımız olacak. Tabii bunu yaparken bölgede istihdam sağlayabilecek, özellikle Karadeniz’e ardıl bölgede, sahil şeridinin ihtiyacını görebilecek, bunun içerisinde mobilyadan tutun da süs eşyalarından el sanatlarına varıncaya kadar her ürünün yapılabileceği bir sanayi. Bu bölge için ana vizyonumuzdur” şeklinde konuştu.

“Tarımsal Faaliyetler Vizyoner Yapı İçerisinde Değerlendirilmeli”

İkinci olarak tarım sektörünü önceleyeceklerini aktaran Yıldız, “Gümüşhane merkezde sınırlı olarak tarım yapılabilen bir coğrafyaya sahibiz. Ancak biz Şiran’a, Köse’ye, Kelkit’e tarımsal anlamda sırtımızı dayadığımızda aslında güzel bir tarımsal sanayiye odaklanmış oluyoruz. Yine de bununla birlikte Torul ve Kürtün bölgesinde ormancılık ve tıbbi aromatik bitkilerini bir araya topladığımızda tarımsal faaliyetleri kalkınmada bir vizyoner yapı içerisinde değerlendirebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Turistin Ortalama Kalış Süresini Uzatacak Faaliyetler Yapacağız”

Gümüşhane için sacayağının üçüncüsünün turizm olduğunu belirten Yıldız, “Karadeniz’e 50 dakikalık bir mesafede kuru iklime sahip coğrafyamız hasebiyle turizm sektörü bizim için son derece önemli. Biz, yanı başımıza kadar gelmiş olan gerek yerel turisti gerekse yabancı turisti buraya kanalize edebilecek uygun cazibe alanlarını oluşturmak durumundayız. Ancak burada dikkat edilecek husus, turisti getirip Karaca Mağarasını gösterip tekrar geri göndermek olmamalı. Turistin ortalama kalış süresini düzenlenecek faaliyetlerle, etkinliklerle artıramadığımız müddetçe turizmden para kazanamayız” dedi.

“Teşviklerdeki Avantajımızı Kazaya Bırakmayalım”

KOBİ, tarım ve turizm üçlemesinin Gümüşhane için son derece önemli olduğunun altını çizen Yıldız, “Bulunduğumuz coğrafya Karadeniz’e bir saatlik mesafede. Artı ilçelerimizle birlikte tarımsal faaliyetlerin yapılabileceği bir bölgedeyiz. KOBİ ölçeğinde baktığımızda biz kalkınmada öncelikli beşinci bölgede bulunan bir vilayetiz. Trabzon ise üçüncü bölge teşviklerinden yararlanıyor. Türkiye’nin hiçbir yerinde sahile 50 dakikalık mesafede beşinci bölge ve OSB olduğunda da altıncı bölge teşviklerinden yararlanabilecek başka bir il yoktur. Bu bizim için bir fırsattır. Bu fırsatı kazaya bırakmamız gerekir” diye konuştu.

“Ekonomik Kaynak TKDK’da”

Bu üçleme ile ilgili kurulacak işletmelere ekonomik kaynağın Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nda olduğunu vurgulayan Yıldız, “TKDK Türkiye’de ilk kurulduğunda Gümüşhane bu kurulan vilayetler arasında yer almadı. AK Parti iktidarının o dönemdeki vekillerine TKDK ile ilgili dosyayı ben elimle teslim etmiştim. O günün şartlarında bütün vekillerimiz, özellikle ticaret odamız, siyasetçilerimiz bu işle çok uğraştılar ama bugün nasip oldu. 2024 yılında artık Gümüşhane kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programından faydalanacak. Bunu az önce bahsetmiş olduğum kobi, tarım ve turizm işlemesi için bir fırsat görüyorum. Bugün bir işletme, küçük ve orta ölçekli bir işletme kuracaksa da faydalanabileceği en büyük kaynak yüzde 60’a kadar hibesi olan kırsal kalkınma yatırımları, tarımsal faaliyet de yapacaksa yine iyi bir kaynak ve turizm yatırımı yapacaksa da iyi bir kaynak. Bugün potansiyel bir girişimci Zigana Tüneli çıkışından Gümüşhane’ye kadar olan yol güzergahında, Harşit vadisi üzerinde 20 yataklı, 30 yataklı 20 odaya kadarlık bir turizm yatırımı yapacaksa kaynağı TKDK’da. Bir pestil işletmesi yapacaksa da kaynağa TKDK’da. Orman ürünlerini kullanıp bir el sanatlarıyla ilgili yatırım yapacaksa da yine bunun kaynağı TKDK’da. Tarımsal bir faaliyet yapacaksa da yine TKDK’da” ifadelerini kullandı.

“Belediye O Şehrin Kalkınmasında Lokomotiftir, Yol Göstericidir, Önderidir”

Bu faaliyetlerin organizasyonunda, hayata geçirilmesinde Gümüşhan Belediyesi’ne önemli görevler düştüğünü kaydeden Yıldız açıklamalarını şu şekilde tamamladı;

“Elbette ki belediyenin tek işi, çöp toplamak, kanalizasyon ve su değildir. Belediye o şehrin kalkınmasında lokomotiftir, yol göstericidir, önderidir. Bu işin lokomotifi belediyelerdir. Biz belediye olarak il özel idareyle, Torul, Kürtün, Köse, Şiran belediyeleriyle ortak bir şekilde TKDK için uygun yatırım alanları, uygun sahalar planlarsak sadece Gümüşhane’deki yatırımcı için değil, dışarıdaki hemşeri yatırımcılarımız için, gelip memleketin de yatırım yapmak isteyen Gümüşhaneliler için bir fırsat yaratırız. Karadeniz bölgesinde potansiyel yatırımcılar için, beşinci-altıncı bölge teşvikleri için, uygun yatırım alanları planlarsak, yabancı yatırımcıyı da buraya getirmiş oluruz. Madenlerimizin durumu ortadayken yatırımcıları ilimize çekemezsek biz bu bölgede yaşayacak insanlara istihdam oluşturamaz, bu bölgede hiçbir şekilde kalkınma ve büyüme sağlayamayız. Dolayısıyla “Mottomuz; KOBİ, tarım ve turizm. Kaynağımız Kırsal Kalkınma.”

Paylaş

YORUMLAR

Ana Sayfa
Video
Ara