Gümüşhane’de KYK yurtlarında yedek sırada bekleyen öğrenciler için yetkililer Gümüş otel başta olmak üzere birçok misafirhaneyi belli bir miktar ücret karşılığında tahsis etmesi Özel yurt ve apart sahipleri tarafından tepkiyle karşılandı. KYK yedek sırası gelen öğrenciler ise yurt ve apartlardan ayrılarak yurtlara yerleşiyor. Sırası gelmeyen öğrenciler ise misafirhanelerde kalmaya devam ediyor. Kentte ki özel yurt sahipleri ise bu durumu sert bir dille eleştirdi. Kente ki en büyük yurt sahibi Ali Öztürk, “Hükümetin özel yurtlara karşı bu politikası yanlış.Yurt açtıran devlet, bugün tüm öğrencileri yurtlara yerleştirmek gibi bir zorunluluğu varmış gibi davranarak bütün sosyal tesisleri hizmete açtı. Bu durum hem özel sektör mantığına hem de liberal ekonomi anlayışına karşı bir anlayıştır ” dedi.
‘Liberal ekonomide böyle bir şey olamaz’
Gümüşhane’de KYK yurtları yedek sırada bekleyen öğrenciler için yetkililer misafirhaneleri hazırladı. Öğrenciler belli bir miktar karşılığında misafirhanelerde kalmaya başladı. Yedek sıralamada bini geçen öğrencilere dahi yurt sözü verilmesi, özel yurt ve aparatları zora sokuyor. Pandemi nedeniyle 17 ay kapalı kalan yurt işletmecileri yapılan bu uygulamayı sert bir dille eleştirdi. Yapılan uygulamayı yanlış olduğun belirten kentte ki bir yurt sahibi Ali Öztürk, Hükümetin ilk önce özel yurt yapılması için teşvik ettiğini, sonrasında ise özel yurtlara zora sokacak bir uygulama yaptığını söyledi. Öztürk, “Hükümetin özel yurtlara karşı yaptığı politika yanlış. Bu yurtları açtıran, özendiren, yer tahsisi yapan, teşvik veren aynı hükümet. Hem özel sektöre yurt yapın, barınma sorununu beraber çözelim dedi. İnsanlara bu kadar yatırım yaptırdı. Yurt açtıran devlet, bugün tüm öğrencileri yurtlara yerleştirmek gibi bir zorunluluğu varmış gibi davranarak bütün sosyal tesisleri hizmete açtı. Bu durum hem özel sektör mantığına hem de ekonomi anlayışına karşıdır. Liberal ekonomide böyle bir şey olamaz. Pandemi dönemin hiçbir destek görmeyen yurt sahipleri, yüz yüze eğitim başlamasıyla beraber iyice mağdur ediliyor. Vakıf yurtları korunurken, özel yurtlar mağdur ediliyor” ifadelerini kullandı.
‘Gelsinler Anahtarları Teslim Edelim’
Diğer bir apart sahibi Recep Can, çok kötü bir durumda odluklarını belirterek, “Gümüşhane’de öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılayacak yeteri kadar yurt veya apart mevcut. Oteli, misafirhaneleri öğrencilere tahsis ederek, KYK yedek sırasında bekleyen öğrencileri KYK yurtlarına alıp özel yurt ve apartlardan öğrenci çekerek esnafı zarara sokuyorlar ve günah işliyorlar. Yetkililer gelsin anahtarları teslim edelim. Özel yurtlara kayıt olmayın söyleminde bulunan görevlileri gördük. Benim yurdumun kapasitesi 190 kişi ama kayıtlı öğrenci sayısı ise 90 kişi. KYK yurdunu yedek listesinin açıklanmasıyla birlikte yaklaşık 20 kişi kaydını sildirdi. Gümüş Oteli yurda çevirip kişi başına 80 TL alacaklarına, gelip bize söyleselerdi. Biz alalım öğrenciyi, biz barındıralım. Bizden destek istedikleri her zaman biz yardımcı olduk. 17 ay bizim iş yerlerimiz kapalı kaldı, buna rağmen vergimizi ödedik, faturalarımızı yatırdık. 17 ay sonra zarar eden bir iş yerinin tekrar açılmasıyla birlikte işinin iyice zorlaştırılması, iş yeri sahiplerini küstürüyor. Ortamı gerginleştirmenin bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.
‘Yurtlar boş’
Diğer bir yurt sahibi Mesut Çicek de, “Yurtlar boş, 108 kişilik yurdumda 15 kişi var. Yurtlarımız doldurmuştuk, sonrası yapılan çalışmalarla yurtlar boşaldı. Yurdumuz yarı yarıya bile dolmadı. Gelen öğrencide kayıt olmuyor. Misafir hanede kalıyor. Hepsi KYK yurtlarını bekliyor. Misafirhaneler dolu, yurtların hepsi boş. Öğrenci diyor ki valilik bizi yerleştirecek. Şehrimiz de yurt oranımız yeterliydi. Yeni bir yerleşkeye ihtiyaç yoktu” dedi.
‘Yanlış bir politika izleniyor’
Apart sahibi Bedrettin Keleş, “Devlet yurtlarında yedekte bekleyen öğrenciler misafirhanede kalıyor. Bu durum bu sektörde tüm arkadaşlarımızı derinden etkiledi. Bizim yurdumuz belki diğer yurtlara göre daha dolu ancak sonuçta hepimiz aynı gemideyiz ve arkadaşlarımız mağduriyeti bizi de etkiliyor, üzülüyoruz. Öğrencileri misafirhanede tutup, onlara yer açmaya çalışıyorlar. Yanlış bir politika izleniyor. Bölümler kapatılıyor, özel yurtlar zor durumda kalınıyor. Şehrimiz için üzücü bir durum” diye konuştu.
“Öğrenciler gelmez oldu’’
Bir apart müdiresi Şeyma Zengin ise, Seksen kişilik yurt kapasitelerini olduğun belirterek 30 öğrenci kayıt ettiklerini söyledi. Zengin, “Ben öğrencileri yurt çıkana kadar misafir edip, yurt çıktıktan sonra ise gönderme gibi bir lükse sahip değilim. Valilik oteli, misafirleri öğrencilere açmasıyla birlikte kayıt için gelen öğrencilerde gelmez oldu” dedi.
YORUMLAR