Gümüşhane

Gümüşhane'de sarı kantaron hasadı yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gümüşhane'de sarı kantaron hasadı yapıldı
Abone ol
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca (DOKAP) desteklenen 'Organik Sarı Kantaron Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında Gümüşhane’de 2019 yılına ekimi gerçekleştirilen sarı kantaron bitkisinin hasadı yapıldı.

Dünyadaki endemik bitkilerin içerisinde otun şahı diye tabir edilen sarı kantaron bitkisi, Gümüşhane’de ilk defa 2019 yılında proje kapsamında Şiran ilçesinde 5 köyde 6 üreticiyle 15 dekar alanda kurulan organik sertifikalı Sarı Kantaron bahçelerinde hasat gerçekleştirildi.

Hem bölgeye hem Gümüşhane’ye hem de Şiran ilçesine katma değer katacak önemli projede 5 köyde 15 dekarlık alanda önceki yıl temmuz ayında fidelerin dikiminin yapılmasının ardından geçen yıl ilk ürünleri hasat edilen sarı kantaron bitkisinin bu yılda hasadı yapıldı.  

Konuyla ilgili bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, sarı kantaron bitkisinin Gümüşhane doğasında yetişebilen bir ürün olduğunu belirterek, “Özellikle Bölgemizde doğal olarak yayılış göstermektedir. İlimizde üretimi artırmak ve yeni çeşitler kazandırmak için İl Müdürlüğü olarak çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca 2021 yılında 'Organik Sarı Kantaron yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında 2 üreticimize 5 dekar alanda daha sarı kantaron bahçesi tesis edilmiştir. DOKAP tarafından finanse edilen projenin danışmanlığını Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tıbbi Bitkiler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Kan yapmaktadır. Sarı kantaron bitkisi alternatif tıbbın vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Çiçeğinin, yağının ve tohumunun kullanıldığını, organik olarak, kurutulup çayının elde edildiğini stres ve depresyona iyi geldiğini ve sarı kantaron bitkisinin fazla maliyeti ve emeği olmadan ilimizde doğal şartlarında yetişmesinin proje için büyük avantajdır. Dünya genelinde gittikçe büyüyen bir pazar olan tıbbi aromatik bitkiler üretiminde Bakanlığımızca son dönemde birçok çalışma başlatılmıştır. İlimizin bakir coğrafyası ve zengin florası ile bu alanda önemli bir potansiyel sahiptir. Çiftçilerimizin sarı kantaron bitkisine alternatif ürün olarak ilgi göstermesi ile önemli bir gelir kapısı olacaktır. Sarı kantaron bitkisinin alternatif ürün olarak ilimiz tarımına kazandırılması için yürütülen proje çalışmalarımız önümüzdeki yılda devam edilecektir” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gümüşhane’de karabuğday hasadı yapıldıÖnceki Haber

Gümüşhane’de karabuğday hasadı yapıldı

Milletvekilleri Meclis’te konuştuSonraki Haber

Milletvekilleri Meclis’te konuştu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar