Gümüşhane

Köprülü Yerel Basın’ın sorunlarını anlattı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Köprülü Yerel Basın’ın sorunlarını anlattı
Abone ol
Gazeteciler Cemiyeti'nin Medya için Demokrasi (M4D) Projesi kapsamında "Yerel Basın Sıkıntıda: Dört Bölgeden Türkiye'de Yerel Basının Sorunları” başlıklı çevrimiçi söyleşine katılan Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, sorun ve çözüm önerilerini dile getirdi

Gazeteci Zeynep Gürcanlı’nın üstlendiğini söyleşide Türkiye’nin dört bir köşesinden yerel basın temsilcisi cemiyet başkanları, kendi bölgelerinde gazetecilik için nasıl bir mücadele verildiğini ve yaşanan maddi zorlukları değerlendirdi. 

Söyleşiye katılan Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik tabloda, döviz kuruna bağlı fiyat artışıyla birlikte başta kağıt olmak üzere ithal hammadde kullanımı nedeniyle yerel basın açısından ne gibi sıkıntılar yaşandığını anlatarak Basın İlan Kurumu’nun (BİK) yerel basına yönelik ilan politikalarını ve devletten bekledikleri destekleri de sıraladı.

Anadolu Basının görünen en büyük sıkıntısının ekonomik çıkmaz olduğunu, bu çıkmazın birçok gazetenin kapanmasına sebep olduğunu ifade eden Köprülü, “Birçok gazete kapanmamak için adeta hayatta kalma mücadelesi veriyor. Kapanmalardan daha tehlikeli bir durum ise üzülerek izliyoruz ki Anadolu Basını ekonomi marifetiyle özgürlüğünü kaybediyor. Ekonomik olarak arkasında herhangi bir destek olmadan ayakta kalamayan medya kuruluşları maalesef siyasi ve ekonomik güç odaklarının ve çıkar gruplarının kontrolüne bırakılmış durumda. Medyanın, siyasal iktidar ve devlet kurumları da dâhil olmak üzere hiçbir güç odağının kontrolünde olmadan yaşamını sürdürmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılması, demokrasinin gelişmesi ve yerleşmesi için zorunluluktur” dedi.

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu’nun hükümet kanadı temsilcilerinin atanmamasından dolayı toplanamamasının birçok sorunlarını ertelediğini ve büyüttüğünü belirten Köprülü, “Bu sebeple Hükümete Resmi İlan Fiyat Tarifesi teklif edilemedi. Resmi ilanlardan elde ettiği gelirlerin tamamına yakınını BİK Komisyonu, KDV, Gelir Vergisi, Sigorta Primi vb kalemlerle kamuya geriye ödeyen gazeteler, mevcut fiyatlarla artık bu ödemeleri de yapamaz duruma gelmiştir. Bu sebeple acil olarak Genel Kurul’un toplanması için atamaların yapılması ve artan maliyetler karşısında ezilmemeleri gereken bir zammın açıklanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Basın İlan Kurumu (BİK) görev alanının tüm Türkiye’ye yayılması ile birlikte uyum süresi sona erecek olan illerin  personel, satış ve yüzölçümü şartlarının düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Köprülü, gerek Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, gerekse Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcilerinin konuya ilişkin hazırlıkları ve önerilerinin hazır olduğunu sözlerine ekledi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kariyer merkezinden Gazeteciler Cemiyetine ziyaretÖnceki Haber

Kariyer merkezinden Gazeteciler Cemiyeti...

Genç Memur-Sen’den Mehmet Akif İnan temalı çalışmaSonraki Haber

Genç Memur-Sen’den Mehmet Akif İnan tema...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar