Gümüşhane
Av.Hasan Tok

Av.Hasan Tok

Mail: lawyerhasan29@gmail.com

GÜMÜŞHANE İLE İLGİLİ TİCARİ FIRSATLAR

GÜMÜŞHANE İLE İLGİLİ TİCARİ FIRSATLAR

 

Bu yazımda genel bir başlangıç yapıp; devam eden yazılarımda sektör ve iş konuları ile ilgili reel ve rakamsal tavsiyelerde bulunacağım.

Yıllardır takip ettiğim gerek şahsımın ve gerekse de müvekkil çevremden edindiğim izlenimler sonucunda bir Gümüşhaneli olarak “vallahi bu benim aklıma gelmişti” diyebileceğiniz ama benim fizibilitesini ve maliyet analizi yapabildiğim birkaç iş fırsatını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Malumunuz Avukatlık mesleği ile ilgilendiğimden; kendi mesleğimle ilgili olarak Gümüşhane’de ve/veya Türkiye genelinde Gümüşhaneli olarak serbest Avukatlık yapan arkadaşlarla ulusal veya uluslararası bir hukuk (law firm) kurma hayalim var. İnşallah ileride bu konuda bir adım atacağım.

Ama beni tanıyanlar Avukatlık mesleği dışında da birçok konuda girişimlerde bulunduğumu bu girişimleri tamamen kendi sermayemle yapmaya çalıştığımı; birkaçında başarılı olmama rağmen birkaç konuda da başarısız olduğumu bilirler.

Lafı uzatmadan gelelim konumuza.

Gümüşhane de ikamet edip; girişimcilik yapan veya yapmaya çalışan birçok insanla tanıştım. Bunların eleştirebileceğim yönleri olduğu gibi; çok takdir ettiğim yönleri de mevcut. Bu yerel girişimcilerden ileride ulusal hatta uluslararası iş insanlarının çıkacağından da eminim.

Aslında Türkiye genelinde “Gümüşhaneli” deyince ilk akla gelende “GİRİŞİMCİLİK”. Ama kıt kaynaklar ve yetersiz sermaye ile işe girişen hemşerilerimizden batan ve iflas eden çok fazla insan olduğunu üzülerek gördüm. Bu durum Gümüşhanelilerin insani güven ve sözünde durma kredisi ile elde ettikleri itibarı kısmen de olsa azaltmaktadır.

Başarısızlık örneklerine ve kötü itibara sahip durumlara çok fazla girmek istemiyorum. Ama genç girişimcilerin bu konuları büyüklerinden dinleyerek tecrübe etmelerini tavsiye ediyorum.

İleride yazacağım yazılarıma bir girizgah olması açısında belirtmek isterim ki; çağımız BİLİŞİM ÇAĞI ve alışveriş, pazarlama, satış v.b. bir çok konu da artık internet üzerinden ve yazılım programları sayesinde gerçekleştirilmektedir.

Sizinle bir anımı paylaşayım: 2005 yılında Ankara Defterdarlığında çalışırken; Aynı zamanda hem danışmanlık yapabilmek hem de bazı işlerimizi takip edebilmek için Meşrutiyet Caddesinde bir ofis kiralamıştık. Bu 3+1 dairenin tam üst katında genç birkaç çocuk bilgisayar ve program üzerine bir şeyler yapıyorlardı. Bir gün beni davet ettiler “gel çay içelim” dediler. Firmalarının adı “yemeksepeti.com” idi. Yanılmıyorsa 3 kişi bu işi birlikte yapıyorlardı. Kendileri dışında da hiçbir çalışanları v.b. yoktu. Ama fikirlerine inanmışlardı. Ve bugün hepimizin bildiği yemeksepeti.com sitesini bu gençler bir dairede kurmuşlardı ve sanırım sıfır sermaye ile kurulmuş bir şirketti. Yıllar sonra bu sitenin uluslararası bir şirkete milyon dolar ücretlerle satıldığını DÜNYA gazetesinden öğrendim.

Girişimci adaylarına özellikle DÜNYA gazetesini (ücretli internet sayfası da var) okumalarını tavsiye ediyorum. Okuyunca ne demek istediğimi anlayacaklar.

Gelecek yazımda birkaç sektörle ilgili Gümüşhane’de neler yapılabilir? Bu konulardaki fikirlerimi paylaşacağım. Sağlıcakla kalın.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar