Gümüşhane

Ertuğrul Sağlam

Ertuğrul Sağlam

Türk teknik direktör ve eski futbolcudur. Ertuğrul Sağlam, 19 Kasım 1969’da Zonguldak Ereğli’de doğdu.Aslen Gümüşhaneli'dir işinden dolayı babası Zonguldak'a yerleşmiştir. İlk, orta, lise eğitimini Ereğli’de tamamladıktan sonra bu dönem içerisinde Ereğli Erdemirspor’un Minik, Yıldız, Genç ve Amatör takımlarında futbol oynayıp, daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Metalürji Mühendisliği bölümünü kazandı. Yıldız Teknik Üniversitesi’ye kayıt yaptırırken, o dönemde Fenerbahçe’nin alt yapısında görevli olan Yılmaz Yücetürk’ün tavsiyesi ile Fenerbahçe Genç Takımı’na gitti.

Burada hem futbol hem de üniversite hayatını devam ettirdi. Spor Akademisi'ni bitirdi ve daha sonra aynı bölümde master yaptı. Aynı zamanda Genç Milli Takım formasını giydi. Bir sezon sonra 1986 yılında Fenerbahçe’den ayrılıp, Gaziantepspor’a transfer oldu. İlk profesyonel futbol hayatı böylece başlamış oldu. 1986-1987 sezonu Gaziantep’te ilk profesyonelliğe geçişi idi.Gaziantep’te bir sene daha oynadıktan sonra Samsunspor’a transfer oldu. Samsunspor’da her yıl artan bir grafikle 5 sezon forma giydi ve Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray O’nu renklerine bağlamak için yarışa girdi. Bu transfer yarışının sonunda, 1994-1995 sezonunda Ertuğrul Sağlam Beşiktaş’la anlaşarak, Siyah Beyazlı formayi tam 6 yıl giydi. Ertuğrul Sağlam ’ın ilk sezonunda başarılı performansı ve 28 golü, Beşiktaş’ı şampiyonluğa taşıdı. Siyah Beyazlı formayla 6 sezonda toplam 167 lig maçı oynadı ve 103 gol attı. Forvet olarak başarılı olan ve bir çok önemli gole imza atan Ertuğrul Sağlam, John Benjamin Toshack’ın döneminde defansta da görev yaptı.

2000-2001 sezonunda Samsunspor'lu Erman Güraçar ile takas edilen Ertuğrul Sağlam, Beşiktaş’tan dramatik bir şekilde ayrıldı ve 2003 yılında futbolu Samsunspor’da bıraktı.

Aktif futbol hayatından sonra antrenör olarak görev yapmaya başladı.Ertuğrul Sağlam 2002-03 sezonunda futbolu bıraktığı Samsunspor'da sonraki sezon için antrenörlük yapmaya başladı.

2004-05 sezonunda ise teknik direktör olarak görev yapmaya başladı. İlk turnuvası olan Karadeniz TSYD Kupası'nda Akçaabat Sebatspor'u finalde 4-1 yenerek kupayı aldı. Sezon sonunda da istifa etti. Sağlam'ın çalıştırdığı Samsunspor, 34 maçta 10 galibiyet 8 beraberlik ve 16 mağlubiyet alarak 38 puanla 12. oldu.

Samsunspor'dan istifasından bir ay sonra Sağlam, bir önceki sezon düşmekten zor kurtulan Kayserispor ile anlaştı. Sağlam'lı Kayserispor sezona çok iyi başladı. Ligin ilk yarısını üçüncü olarak tamamladılar. Bu başarı ile devre arasında sözleşmesi iki yıl daha uzatıldı.

Ocak 2006'da yayınlanan UEFA Şampiyonlar Ligi dergisi "The Champions", Sağlam'ı gelecek vadeden 20
teknik direktör listesine koydu.

Mayıs 2007 sonunda Beşiktaş J.K. ile anlaşarak 2007-2008 sezonu için bu takımın başına geçti. UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Sheriff ile oynadığı maçla resmi olarak Beşiktaş'la maçına çıkan Ertuğrul Sağlam, 2007 Türkiye Süper Kupası'nda Fenerbahçe'ye 2-1 yenilerek kupayı kaptırdı. Ancak önce Sheriff ve Zürih'i eleyerek Beşiktaş tarihinde 4. kez Şampiyonlar Ligi gruplarına kalındı.

2008-09 sezonuna Beşiktaş, UEFA 1. tura Siroki Brijeg'i eleyerek başladı. Lige ise iyi bir giriş yaptılar ve 5 maçta 3 galibiyet, 2 beraberlik aldılar. UEFA'da ise Metalist Kharkiv ile eşleşen Beşiktaş ilk maçı 1-0 kazanırken, deplasmanda 4-1 yenilerek taraftarlarını şaşırttı. Maçtan sonra Sağlam yöneticiler tarafından suçlanırken, istenirse istifa edebileceğini söyledi.Beşiktaş Başkanı Demirören'in Lucescu ile görüşme yapmasından sonra Sağlam 7 Ekim 2008 yılında basın toplantısı düzenleyerek istifasını duyurdu.

Teknik direktör Güvenç Kurtar'ın istifasının ardından teknik adam arayışlarına başlayan Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı'nın listesinde bulunan Rıdvan Dilmen, Hakan Kutlu, Hikmet Karaman gibi isimlerle yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı. Yazıcı, bu gelişmeler üzerine Beşiktaş'ın eski teknik direktörü Ertuğrul Sağlam'a teklif götürdü. Teklifi kabul eden Ertuğrul Sağlam 2008-2009 sezonunun 2. yarısında Bursaspor'un başında geçti Bursaspor, son hafta Beşiktaş'ı 2-1 yendi. Rakibi Fenerbahçe, kendi sahasında Trabzonspor ile berabere kaldı ve Bursaspor şampiyonluğunu ilan etti. Bu, Süper Ligde 4 takım dışında ilk kez bir takımın şampiyonluğunu ilan etmesi sebebiyle önemliydi. Ertuğrul Sağlam da teknik direktör olarak ilk lig şampiyonluğunu burada yaşadı. Bursa'da yapılan kutlamalarda "Adam gibi adam, Ertuğrul Sağlam" sloganları ile taraftarlar tarafından sevgi gösterilerinde bulunuldu.

28.01.2013 günü resmen Bursaspor yönetimine istifa dilekçesini vererek istifa etmiştir.

Bursaspor'daki görevinden sonra 26 Haziran 2013 tarihinde Eskişehirspor takımı ile 2013-2014 sezonundan başlamak üzere 1 yılı opsiyonlu 3 yıllık anlaşmaya varmıştır.Bursa'nın Osmangazi ilçesinde yapılan spor tesisine Ertuğrul Sağlam Spor Tesisleri ismi verilmiş 18 Kasım 2014 tarihinde düzenlenen törenle hizmete açılmıştır.5 Ocak 2015 tarihinde Eskişehirspor teknik direktörlüğü görevinden istifa etmiştir
.
Bursaspor'da ikinci dönem, 7 Haziran 2015 tarihinde Bursaspor, Ertuğrul Sağlam ile 3 yıllık anlaşmaya vardı.Ertuğrul Sağlam, 15.06.2015 tarihinde basın mensupları ve taraflar önünde resmi imza atarak, 3 yıl boyunca Bursaspor da teknik direktörlüğü görevini üstlenecekti fakat 27 Kasım 2015 tarihinde oynanan Kayserispor maçı sonrası yönetimle karşılıklı olarak anlaşarak Bursaspor ile yollarını ayırmıştır
.
Bursaspor ile yollarını ayıran Ertuğrul Sağlam'a teklif Alanyaspor'dan geldi. Aytemiz Alanyaspor yeni teknik direktörü görüşmeleri için Sağlam ile görüştü fakat görüşmeler olumsuz oldu.

2017-2018 yeni futbol sezonunda Evkur Yeni Malatyaspor'un teknik direktör arayışları Ertuğrul Sağlam ile son buldu.Yeni Malatyaspor'da uzun süredir devam eden Ertuğrul Sağlam görüşmelerinde mutlu sona ulaşıldı. Şampiyon hoca yeni sezonda Sarı-Kırmızılı takımın başında olacak, 565 gün aradan sonra teknik direktörlük yapacak.Bursaspor'un başında yaşadığı şampiyonlukla Türk futbol tarihine geçen Ertuğrul Sağlam, ikinci kez çalıştığı Yeşil-Beyazlı takımdan aldığı kötü sonuçlar sonrası gördüğü protesto nedeniyle gözyaşlarıyla ayrılmıştı. O dönemden bu yana adı birçok takılmla anılsa, birçok takımla görüşmeler yapsa da Sağlam hiçbir takımla anlaşamamıştı.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar