Gümüşhane’nin Torul ilçesin ’de bulunan Altınpınar Limni Gölü’nün (Zermut) ihaleye çıkacağı söylentisine köy halkı tepki gösterdi.
Torul ilçesine 15 kilometre uzaklıkta, etrafı sarıçam ormanları ile çevrili, civarındaki otantik yaylaları ve doğal güzellikleriyle görenleri büyüleyen Altınpınar Limni Gölü ihale edileceği gündeme düştü. İlçeye bağlı en büyük köy olan Altınpınar köyü sınırlarında denizden bin 880 metre yükseklikte, sarıçam ormanlarının arasında yüzyıllar önce meydana gelen heyelan sonucu oluşan Altınpınar Limni Gölü, özellikle hafta sonları vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor. Altınpınar Limni Gölü’nün açık ihaleyle tesisleşeceğinin gündeme düşmesinin ardından köy sakinleri, yapılması planlanan tesisleşmeye tepki gösterdi.
Gölde toplanan köylüler basın açıklaması yaptı. Köy sakinleri, Altınpınar Limni Gölü’nün tesisleşmesinin ardından betonlaşmanın getireceği olumsuz tablonun doğal güzelliği bozacağından endişe ettiklerini söyledi. Köy halkı adına açıklama yapan Halil İbrahim Çakmak (59), gölde betonlaşmanın gölün tabiat güzelliğini bozacağını iddia etti.
‘KÖYLÜMÜZÜN HERHANGİ BİR RIZASI YOKTUR’
Çakmak, Altınpınar Limni Gölü’nün betonlaşmasına karşı olduklarının altını çizerek, “Atalarımızdan kalan doğal güzellik olan, Altınpınar Limni Gölü’nün ilgili kurumlar tarafından tesisleştirilmek istenmesine karşıyız. Yapılmak istenilen çalışmayla ilgili köylümüzün herhangi bir rızası yoktur. Gölümüz kesinlikle ihaleye çıkacaksa, köy halkı olarak kooperatif kuracağız; yapılan hizmet köyü adına yapılmasını istiyoruz. Şahıs adına bir işletme yapılmasına karşıyız. Köy adına kurulacak kooperatif kurumsal bir yapıyla yönetilecek ve gölümüz köy halkımızın işletmiş olacak. Geliri, gideri bilenecek ve gelirler köyümüz adına yapılacak faaliyetlere veya köyümüz halkına destek amaçlı kullanılacak. Askere gidene, evlenecek olan kardeşimize ve köyümüzün öğrenci çocuklarına burs olarak destek amaçlı kullanılır” ifadelerini kullandı.
‘YAPILACAKSA KÖY HALKIMIZ YAPAR, GÖLÜNE SAHİP ÇIKAR’
Köy halkı olarak ihaleye karşı çıkmalarının başlıca sebepleri olduğunu belirten Çakmak, sebepleri şöyle sıraladı:
“Çevre kirliliği, sosyal düzenin bozulması, yabanı hayvanların etkilenmesi, köyün içme suyu hattının ve sulama suyunun gölden geçmesi gibi etkenlerden ve birde tesisleşen göllerin zamanla beton yığınlarına dönmesinden dolayı köyümüzde böyle bir yapılaşmaya izin vermek istemiyoruz. İhale yapılacaksa, kesinlikle böyle bir çalışma yapılacaksa da köy muhtarlığının yapacağı kurumsal adımlarla birlikte gölün tabiatı bozulmadan yapılmalıdır. “
‘TEK İSTEĞİMİZ GÖLÜN BOZULMAMASIDIR’
Çakmak, “Burası ortalama 200 yılık bir geçmişe sahip. Geçmişte gölü kervanlar kullanırdı. Atlarını serinletmek, su ihtiyaçlarını karşılamak ve dinlenmek için burası kullanılırdı. Köylü bir araya gelerek kendi imkanlarıyla dahilinde gölün önünü kesti ve buraya böyle bir güzellik kattılar. Gölün tüm bakımını köylüler olarak biz yapıyoruz. Gölümüze gelen misafirlerden memnunuz. Bizim tek isteğimiz gölün bozulmamasıdır” dedi.
‘GÖLÜMÜZÜ SİYASİ RANTA KURBAN ETMEYİZ’
Altınpınar Limni Gölü için geçmişte bir proje hazırlandığını hatırlatan Çakmak, “Köyümüzde bulunan limni gölü için bir proje geçmiş yıllarda gündeme gelmişti. Yaklaşık 180 bin TL bir ödenekle gölün çevresine kamelya yapılacak ve vatandaşlara daha sağlıklı bir piknik alanı oluşturulacaktı. Bu şekildeki çalışma gölün doğallığını bozmaz. Ancak nedense ödenek gelmesine rağmen bu proje hayata geçirilmedi. Farklı bir durum ise bazı siyasilerin ilgili kuruma belli aralıkla gölün ihalesinin yapılması yönünde söylemler tekrarladığını duyuyoruz. Gölümüzü herhangi bir siyasi ranta çevrilmesine izin vermeyiz. Bazı kesimler böyle bir çalışma içerisinde olur ve burada tesisleşme başlarsa, göle ulaşan yol üzerinde bulunan tapulu arazilerimizden de hiç kimseyi geçirmeyiz. Yolu kapatırız. Bu konuda kesinlikle tavrımız nettir” diye konuştu.
Çakmak, “Gölün üst kısmında bulunan çıplak arazinden her yıl çığ geliyor. Karın erimesi çok uzun ve yollar k
YORUMLAR