Gümüşhane

Gümüşhane’nin Deleme Peyniri Tescillendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gümüşhane’nin Deleme Peyniri Tescillendi
Abone ol
Gümüşhane’ye özgü ürünlerin tescil edilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla önemli çalışmalar yürüten Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri ile ‘Gümüşhane Deleme Peyniri ’ne de coğrafi işaret belgesi aldı.

GTSO tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan Coğrafi İşaret başvurularından  bir tanesi olan ‘Gümüşhane Deleme Peyniri ’de  yapılan ilgili inceleme ve tetkiklerden sonra Gümüşhane’ye özgü Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescillendi. Böylece şehrimize ait bir önemli damak tadı da tescillenirken şehrimize ait Coğrafi İşaretli ürün sayısı da 10’a yükseldi.

‘’Deleme Peynirimiz İçin Coğrafi İşaret Belgemiz Elimize Ulaştı’’

Kendine özgü özellikleri ile yıllardır sofralarda tüketilen önemli bir damak tadının tescil edilerek kayıt altına alınmasının yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılması ve gelecek nesillere aktarılması için çok önemli olduğunu belirten Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, “Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak Türk Patent ve Marka Kurumu'na şehrimizdeki önemli damak tatlarımızın tescil edilmesi ve ekonomiye kazandırılması amacıyla 4 farklı Coğrafi işaret başvurusunda bulunmuştuk. Bu ürünlerimizden Gümüşhane Şeker Fasulyesi ve Kürtün Araköy Ekmeğimizin tescil işlemleri tamamlanmış ve coğrafi işaret belgeleri alınmıştı. Gümüşhane Deleme Peynirimiz için de gerekli tescil süreci tamamlandı ve Coğrafi İşaret belgemiz elimize ulaştı’’ dedi.

‘Coğrafi İşarete Sahip Ürünler,  Daha Rahat ve Yüksek Değerle Pazarlanma İmkanına Sahiptir’

Coğrafi işaret amblemine sahip ürünlerin benzerlerinden kolayca ayrılabileceğini ve pazarda daha yüksek değerle satılacağını söyleyen GTSO Başkanı Akçay, ‘’Şehrimize özgü bu kültürel değerlerin ve yöresel lezzetlerin Coğrafi İşaretli ürün olarak tescil edilmesi, o ürünlerin yöresel bir marka haline getirilerek geleceğe aktarılması açısından çok önemli olduğu düşüncesindeyiz. Ayrıca tescil edilmiş ve marka değeri kazanmış ürünler üreticilerine de önemli bir ekonomik bir katma değer sağlamaktadır. Coğrafi işaret amblemine sahip ürünler, benzerlerinden kolayca ayrılabilir ve diğer ürünlere göre daha rahat ve yüksek değerle pazara sunulur’’  şeklinde konuştu.

 “Coğrafi İşaret Demek Yöresel Marka Değeri Demektir”

Coğrafi işaret tescili ile ürünlerin geleneksel özelliklerinin ve üretim metotlarının da  koruma altına alındığını dile getiren GTSO Başkanı Akçay,  “Coğrafi işaretler, tek bir üreticiyi değil, belirli şartlar altında üretim yapan kişi ya da firmaların tümünü yani gerçek üreticilerini korur. Bu açıdan bizlerde Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak atalarımızdan bizlere miras bırakılmış lezzet kültürümüzün ve şehrimize özgü ürünlerimizin Pazar ve pazarlardaki gücünü artırarak, daha çok satış ve kazanç elde etmek için mücadele ediyor, bu ürünlerimizi üreten gerçek üreticilerini koruma altına alarak kırsal kalkınmaya öncülük etmek amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.Bu önemli çalışmaları yürütürken de bizlere sürekli destek vererek, büyük emek ve özveri gösteren Karadeniz Teknik Üniversitesinde görevli Gümüşhaneli hemşerimiz Prof.Dr.Oktay Yıldız  hocamızı da ayrıca teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

‘’Tamamen Gümüşhane’ye Özgü Bir Peynir’’

Deleme Peyniri’nin tamamen Gümüşhane’ye özgü bir peynir olduğunu söyleyen üretici Tütiye Ünal (48), “ İlk olarak ineği sağıyoruz, makinaya koyuyoruz 1 hafta kalıyor. Daha sonra getirip torbaya çekiyoruz. Daha sonra torbadan tekrar süte sarıyoruz. Sonra tekrar eriyor biz de tuz vurup kavurup mukasına basıyoruz. Bu işlem tamamlandıktan 2 gün sonra yemeye hazır oluyor. Bu 3-4 evreden geçtiği için içinde zararlı hiçbir şey kalmıyor. Bu tamamen Gümüşhane’ye özgü bir peynirdir, diğer peynirlerden daha iyidir’’ diye konuştu.

Üretici Hatice Ünal (69) ise, “ Peynirin özelliği tazesi de yenir, yıllar geçse de yenir. Kaynamış sütü makineye vurduktan sonra ekşimiş hale geliyor. Daha sonra çökertip lor yapıyoruz, sonra süt içerisine koyuyoruz. Daha sonra tekrar kavuruyoruz. Her türlü yenir bu bozulmaz’’ dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TEM’de iki yolcu otobüsü birbirine girdi: 8 yaralıÖnceki Haber

TEM’de iki yolcu otobüsü birbirine girdi...

İki Kenti Heyecanlandıran ProjeSonraki Haber

İki Kenti Heyecanlandıran Proje

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar