Gümüşhane

İki Gönül Bir Olunca, Akçal Köyü de Seyranları Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İki Gönül Bir Olunca, Akçal Köyü de Seyranları Oldu
Abone ol
33 yaşındaki Veteriner Teknikeri Said Tüfekçi, 3 Milyon 200 Bin kişinin yaşadığı Bursa’dan 58 kişinin yaşadığı Kürtün İlçesi Akçal Köyüne uzanan hikâyesi ile tersine göçün simgesi oldu.

33 yaşındaki Veteriner Teknikeri Said Tüfekçi, 3 Milyon 200 Bin kişinin yaşadığı Bursa’dan 58 kişinin yaşadığı Kürtün İlçesi Akçal Köyüne uzanan hikâyesi ile tersine göçün simgesi oldu.

Bursa doğumlu Veteriner Teknikeri Said Tüfekçi, kent hayatının sorunlarını arkasında bırakıp memleketi Gümüşhane'ye göç ederek hayallerini gerçekleştirdi. Kendi tercihi olan köy hayatına borçlanarak aldığı 2 büyükbaş hayvan ile başlayan Tüfekçi, 4 yıl içinde büyükbaş hayvan sayısını yaklaşık 9 katına çıkararak büyük bir başarı elde etti. Şehirden köye göçün nadiren gerçekleştiği günümüzde, eşi ve iki çocuğuyla birlikte köyünde mutlu bir yaşam sürdüren Tüfekçi, hayvancılık sektöründe geçirdiği yıllarda işini büyüterek ticarete dönüştürdü.

Hikâye Bursa’da Başladı

1990 yılında Bursa'nın Osmangazi İlçesi'ne bağlı Emek Adnan Menderes Mahallesi'nde doğan Said Tüfekçi, genç yaşlardan itibaren köyde yaşam hayalini sürdürdü. 2010 yılında Gümüşhane'de Laborant ve Veteriner Teknikerliği bölümü kazanarak, bu hayalini başlatmak için adım attı. Eğitimini aldıktan sonra Kürtün İlçesi Akçal Köyü'ne yerleşti ve burada hayatlarını kurmaya karar verdi.

ORKÖY Kredisi Başlangıç Noktası

Gümüşhane’de evlenerek eşinden aldığı manevi destekle hayvancılık yapmaya karar veren Tüfekçi, 2019 yılında Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü'nün ORKÖY Süt Sığırcılığı kredisine başvurdu ve krediyle 2 büyükbaş hayvan satın aldı. Bu adım, hayvan sayısı 4 yılda 34'e çıkararak büyük bir başarıya dönüştü. Süt ve süt ürünlerini kaliteli bir şekilde üreterek Gümüşhane’de satışa sunmaya başladı. Tüfekçi, çağdaş hayvancılığın öncülerinde olmak ve gençleri hayvancılığa teşvik etmeyi hedefliyor. 

7 Yıllık Bir Başarı Hikayesi

Bursa'dan köye göçün zorluklarına değinen Tüfekçi, "2016 yılında eşimle beraber iki büyükbaş hayvan ile bu sektöre atıldık. Ve Ziraat Bankası'nın, kredilerini kullanarak hayvan sayımıza 34 büyükbaş hayvana ulaştırdık. Bu sektöre atılabilmek için aile eş ve kavramı çok önemli. Tarım ve hayvancılık tek başına yapılacak bir iş değil. Ben dışarıdaki ot, saman işleriyle uğraşırken eşim de yaylada inekleri sağarak süt, peynir, tereyağı yaparak aile ekonomimize katkı sağlıyor. Bu açıdan ailemin ve eşimin desteği benim için çok önemli. Ekonomik olarak besi ve kurbanlık sektöründe faaliyetimiz devam ediyor. İneklerden elde ettiğimiz tereyağı, peynir ve sütü vatandaşlarımıza ticari olarak satıyoruz. 34 büyükbaş olan hayvanlarımızı yazın altı ay merada, altı ay içeride bakıyoruz. Gümüşhane'nin zorlu coğrafya şartlarında olduğumuz için yayla sektörü çok önemli bir kavram bizim için. Yaylacılık olmadığı sürece tarım ve hayvancılık yapmak zor. Bütün girdi maliyetleri hep cebimize yansıyacak, yayla sektöründe otlardan, meradan faydalanıyoruz. Bu işte gençlere tavsiyem şudur, yalnız olduğunuz zaman hedeflerinize ulaşmamak mümkün değildir. Aileyle beraber olunca yapılabilir ve sürdürülebilir bir iş. Devletin vermiş olduğu kaynakları ve kendinizin öz kaynaklarımızı düzgün bir şekilde kullanırsak başarıya ulaşırız ve hem ülke ekonomisine hem de tarım ve hayvancılığa katkı sağlamış oluruz. Önümüzdeki yılların en büyük popüler sektörünü tarım ve hayvancılık olarak görüyorum” dedi.

En Büyük Destekçisi Eşi Oldu

Eşiyle birlikte hayvancılık sektörüne atılan Aslı Tüfekçi süt ürünlerine olan talebe yetişemediklerine dikkat çekerek, “Samsun Çarşamba'dan Gümüşhane Kürtüne gelin olarak geldim. Eşim aklında böyle bir proje olduğunu söyledi. Benim desteğe ihtiyacım var, yapabilir miyiz dedi. Ben de bunu kabul ettim ve eşimle birlikte birbirimize destek olarak tarım ve hayvancılığa girişimde bulunduk. İlk evlendiğimiz zamanlarda iki tane büyükbaş hayvanımız vardı. Ama köyde durduğumuz için oluşan talebe yetişemedik. Sayımızı iki büyük baş hayvandan otuz dört büyük baş hayvana kadar çıkardık.  Hayvan sayısı çoğaldıkça kurbanlık, süt ve süt ürünleri olarak iki bölüme ayrıldı. Kurbanlık hayvanlarımız besi yaparak kurbana satış yapıyoruz” diye konuştu.

Hedef 50 Büyükbaş

Dişi hayvanlardan elde ettikleri sütü, tereyağı ve peynir olarak satışa sunduklarını dile getiren Aslı Tüfekçi, “Köy ürünlerine, organik ürünlere çok sayıda talep olduğu için artık hayvanların süt ve süt ürünlerine de yetişemiyoruz. Ve bu yüzden hayvan sayımız arttırmak istiyoruz. Bundan sonraki hedefimiz hayvan sayımızı elli büyükbaşa çıkarmak” ifadelerini kullandı.

Hikâyenin Bir Parçası Olmaktan Mutluyum

Böyle bir hikâyenin parçası olmaya karar vermekte zorlanmadığını anlatan Tüfekçi, “Aslında ben evlendiğim sıralarda da beni çok eleştirenler oldu. ‘Nasıl yapıyorsun, senin için zor olmayacak mı?’ gibi eleştiriler alıyordum ama kendi ailemde de küçükten yetiştiğimiz için bana gayet kolay geliyor ve mutluyuz. Köye geldiğimde, ‘burada ne işin var senin’,  ‘Herkes büyükşehre gidiyor sen neden köye geldin’ gibi bir sürü eleştiri aldık. Ama biz eşimle el ele vererek, ailemizle birlikte amacımıza ulaştık. Ve daha da güzel yerlere gideceğimize inanıyorum. Gayet mutluyuz iki tane evladımız var ve evlatlarım doğanın içinde büyüyorlar. Eşimin hayallerini paylaşmış olmaktan son derece mutluyum” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 4
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Tanrısever’in Desteğiyle Kazılar UzadıÖnceki Haber

Vali Tanrısever’in Desteğiyle Kazılar Uz...

Temel ERGÜN hakkın rahmetine kavuşmuşturSonraki Haber

Temel ERGÜN hakkın rahmetine kavuşmuştur

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar