Gümüşhane’nin Köse ilçesinde hizmete giren Oylumdere Göleti ile çiftçilerin yüzü güldü. 2016 yılında yapımı tamamlanan, 28.5 metre yüksekliği, 1 milyon metreküp su hacmi, 3 bin 440 dekar sulama kapasitesine sahip Oylumdere Göleti ekonomiye yıllık 3 milyon TL katkı sağlıyor. Oylumdere’de üretici patates hasadını tamamladıktan sonra araziye buğday ekimi yapıyor.
‘Çiftçinin Umudu Oldu’
Oylumdere Gölet’inin konumu olarak iyi bir yerde olduğunu belirten Köse Belediye Başkanı Turgay Kesler, suyun akışı hızı ile enerjiden de tasarruf edildiğini söyledi. Başkan Kesler, “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2016 yılında tamamlandı. Göletin hizmete girmesiyle de çiftçi rahat nefes aldı. Oylumdere Gölet’i şuan da konum itibari ile çok güzel bir yere sahip. Çünkü arazisi biraz engebeli ve enerji maliyeti tamamı ile düşük. Çünkü buradan su bırakıldığın da cazibeli bir şekilde akıyor. Sulama alanın da inanılmaz bir şekilde sıfır geçerek, arazinin tamamının sulaması yapıla biliniyor” dedi.
Oylumdere Gölet’i sayesinde geçen yıla rağmen bu sene inanılmaz bir şekilde ekim dikim alanları oluştu. Dışarıdan yatırımcı geldi. Yaklaşık bölgemize 3 milyon TL’lik bir fayda sağladılar. Oylumdere Gölet’inin bu bağlamda Köse’de çok büyük bir önemi var. Özellikle bu yılki kuraklık döneminde çok büyük hasad yapıldı. Bundan sonraki dönemlerde de bu sürdürülebilir olacaktır. Buradan yine insanlar ekmeğini kazanacak. Şöyle bir durum da var. Bundan sonra insanlar hem dışardan gelecek, toprağı işleyecek büyükşehirlerden gelip, burada yerleşecek ve kendi topraklarını işleyecekler. Bölge de bir farkındalık da oluşturdu Ben Gölet’i yapan herkese emeği olan herkese buradan ayrıca teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Oylumdere emek veren çiftçilik diğer insanlara örnek oldu. Bu bağlam da ben önemli buluyorum” diye konuştu.
Patatesin Hasadı Tamamlandı, Gelecek Sene İçin Buğday Ekildi
Üretici Ertan Baştürk ise patates tarımında hasadı yaptıklarını, ilk defa ise buğday tarımı yapacaklarını belirterek, “Patatesten bu sene için çok güzel bir verim aldık. Dönümünü ortalama 5 ton civarı bir verim aldık. Yani yaklaşık 400 dönümlük arazi de ortalama iki bin ton civarında bir rekolte çıktı. Bunun yerine de tekrardan buğday ekiyoruz” dedi.
Üretici Baştürk, “İnşallah seneye daha iyi olacak gibi bunun da en büyük etkisi Oylumdere köyüne ait sulama göletli. Kıraç arazileri şuan için sulu bir ortama çevirmişler. Tarım ve Orman bakanımız da olsun diğer müdürlerimiz İl İlçe Tarım Müdürlerimize hepsine ayrıca teşekkür ediyoruz. İnşallah ülkemiz için daha güzel daha katkılı bir şeyler yapabiliyorsak ne mutlu bizim için de” diye konuştu.
‘Arazi Gölet Sayesinde Tarıma Elverişli Bir Hale Geldi’
Arazinin kıraç bir yapıya sahip olduğunu altını çizen Baştürk, Oylumdere Gölet’inin faaliyete geçmesiyle birlikte tarıma alışverişli olduğunu söyledi. Baştürk, “Bu bölge kıraç bir araziydi. Gölet’in en büyük etkisi hem ekonomik anlamda hem de maliyet açısından uygunluk sağlıyor. Normal şartlar da enerji maliyeti olmadan gölet sayesinde sulama yapılabiliyor. Çoğu yerde enerji maliyeti yüksek olduğu için özellikle bu gölet o konu da bize çok fayda sağlıyor. Gölet olmasa zaten Kıraç bir arazi de bu ektiğimiz buğday çeşidi olsun patates zaten yetişmez. İkisi de suyla yetişen bir bitki olduğu için bunun en büyük etkeni sudur” dedi.
Diğer bir üretici Bayram Yılmaz ise, Burada biz çiftçilik yapıyoruz. Patates ektik şuan buğday ekiyoruz. Burası Kıraç bir arazi olduğu için burada ektiğimiz ürünler de hep su isteyen bitkiler olduğu için bize Oylumdere Gölet’inin çok faydası var” dedi.
Haber: Sinan Uçar
YORUMLAR