Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Merkezi uygulama birimlerinden Kampüs FM’de ‘ Ramazan Sohbetleri’ programı başladı.
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Merkezi uygulama birimlerinden, Kampüs FM’de başlayan ‘Ramazan Sohbetleri’ programının ilk konuğu, Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulvahap Gözün oldu. Program Kampüs FM sunucusu Yaprak Lötek’in açılış konuşmasıyla başladı. Program konuğu Doç. Dr. Gözün, sunucu Lötek’in sorularını cevapladı.
Program Sunucusu Yaprak Lötek, Ramazan Ayı boyunca her Cuma günü saat 15:00’de ‘Ramazan Sohbetleri’ adlı programın yayınlanacağını belirterek,
“Merhaba sevgili Kampüs FM dinleyicileri. Ramazan Sohbetleri programına hoş geldiniz. Ramazan ayı boyunca her hafta farklı bir konu ve konukla cuma günleri saatlerimiz on beşi gösterdiğinde kampüs FM’de karşınızda olacağız. Sevgili dinleyicilerimiz. Bu haftaki programımızın konusu Ramazan’ın fazileti. Programımızın bu haftaki konuğu Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Doçent Doktor Sayın Abdulvahap Gözün. Değerli hocamıza hoş geldiniz diyerek programımıza başlamak istiyorum” diyerek programın açılışını gerçekleştirdi.
‘RAMAZAN AYI DİNİMİZCE YÜCE VE KUTSAL KABUL EDİLMİŞ MÜBAREK UĞURLU BİR AYDIR’
Sunucu Lötek’in sorularını cevaplayan Doç Dr. Gözün,
“Ramazan ayı dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek uğurlu bir aydır. Kutsiyete ve fazileti Kur’an ve sünnet ile sabit olan Ramazan ayı aynı zamanda on bir ayın sultanı olarak kabul edilmektedir. Bu ayda yapılan ibadetlerin değeri ve önemi sürekli ifade edilmekte. Yapılması gereken ibadetler konusunda daha hassas yaklaşılmaktadır. Örneğin oruç gibi bazı ibadetlerin sadece bu ayda olması sadaka ve fitre verilmesi ya da yardımlaşmanın bu ayda daha fazla titizlikle yapılması ramazan Yapılması gereken ibadetler konusunda daha hassas yaklaşılmaktadır. Örneğin oruç gibi bazı ibadetlerin sadece bu ayda olması sadaka ve fitre verilmesi ya da yardımlaşmanın bu ayda daha fazla titizlikle yapılması ramazan ayını diğer aylara göre daha önemli ve faziletli kılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Doç Dr. Gözün,
“Rabb’imizin tüm insanlığın hidayeti için, dünya ve ahiret saadetine kavuşabilmeleri için indirmiş olduğu sonuncu ve en büyük kitap olan Kur’an-ı Kerim bu ayda indirildiği için Ramazan ayı çok önemli bir aydır. Hem ramazan ayında indirilmiştir, hem de Ramazan ayında bulunan Kadir Gecesi’nde özellikle indirilmiştir. Yeryüzüne indirilmeye başlamıştır. Kadir Gecesi Rabbimizin ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan bir gecedir. Bin ay hesap ettiğimiz zaman da seksen üç yıl dört aya tekabül etmektedir. Yani bir gece düşünün ki bir ömre bedel. Seksen üç küsur yıl dolayısıyla Ramazan ayı içerdiklerinden ötürü çok önemlidir. Kur’an ayı olduğu için çok önemlidir. Kadir Gecesi bu ayda olduğu için çok önemlidir, çok değerlidir. Aynı zamanda İslam’ın beş şartından Olan oruç ibadeti bu ayda tutulduğu için çok önemlidir. Rabb’imiz bu ayda oruç tutmayı, gücü yeten, hastalık gibi, yolculuk gibi mazereti olmayan gücü yeten tüm müminlere farz kılınmıştır. Dolayısıyla oruç ibadetinden ötürü de ayrı bir önemi vardır. Onun dışında Ramazan ayı yardımlaşma ayıdır. Dayanışma ayıdır. Empati kazanma ayıdır aslında. Eskilerimizin bir sözü vardır. Aç kişinin halinden tok kişi anlamaz derler” dedi.
‘RAMAZAN GELDİĞİ ZAMAN DA FARKLI BİR ATMOSFER, FARKLI BİR HAVA, MANEVİ BİR HAVA İÇİNE GİRİYORUZ’
Doç Dr. Gözün,
“Allah resulü hadislerinde bunu görebiliyoruz. Hadis alimlerimizden örneğin Tirmizi’nin rivayet ettiği bir hadiste Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor. Ramazanın ilk günü geldiğinde Allah İnsanların düşmanları olan şeytanları insanları Allah’ın yolundan saptırmaya çalışan şeytanları zincire vurur. Şeytanlar bu ayın girişiyle beraber zincirlenir. Allah bu şekilde kullarını kendisine ibadet noktasında desteklemiş olur. Düşmanların bir kısmını adeta Pasivize eder Rabb’imiz. Böylece kullarının yükü hafifler. Düşmana karşı mücadele noktasında yükleri hafifler. Dolayısıyla şeytanlar bağlanınca insanlar nefisleriyle baş başa kalırlar. Nefsini de inananlar Allah’ın emrini tutarak oruç tuttuklarında nefsi de aslında bir şekilde teskin etmiş olurlar. Dizginlemiş olurlar. Böylece Ramazan ayında ibadete, iyiliğe, her türlü güzelliğe insanlar daha meyilli olurlar. Yani toplum olarak aslında bunu fark ediyoruz. Ramazan geldiği zaman da farklı bir atmosfer, farklı bir hava, manevi bir hava içine giriyoruz” diye konuştu.
Doç Dr. Gözün, açıklamalarını şöyle tamamladı;
“Tabii bu arada şunu da ifade edelim. Neden cennetin sekiz tane kapısı var? Cehennemin yedi tane var. Ben de tam olarak bunu size. Evet. Şundan dolayı çünkü cennet Rabb’imizin rahmetinin tecelli edeceği yerdir.. Cehennem ise Allah’ımızın azabının tecelli edeceği yerdir. Bir hadisi kutside Rabb’imiz muhakkak benim rahmetim, gazabımı geçmiştir buyurmaktadır. Dolayısıyla Allah’ın rahmetinin tecelli ettiği yer olan cennet sekiz katmandır. Sekiz derecedir ve sekiz kapısı vardır. Cehennem ise daha azdır. Yedi tane. tabakası vardır, kapısı vardır. Dolayısıyla bundan dolayı cennet daha fazladır. Rabb’imiz cennetin işte bu sekiz kapısını açtırıyor. Ardına kadar cehennemin de yedi kapısını kapattırıyor. Tabii bunun üzerinden kullarına mesaj veriyor aslında. Bunun amacı bir mesaj. Ey kullarım bu ay cenneti kazanabilme ayıdır. Cenneti kazanmanın kolaylaştığı bir aydır Dolayısıyla siz ne yapın? Cenneti kazanabilmek için Allah’ın rızasını, rahmetini, affını ve cennetini kazanabilmek için gayret gösterin, çaba gösterin. sizleri cehenneme sevk edecek günahlardan, isyanlardan kötü ahlaktan uzak durun mesajını aslında veriyor.”
YORUMLAR