Şiran Halk Eğitimi Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıda planı hazırlayan uzmanlar tarafından sunum eşliğinde katılımcılara ve yatırımcılara bilgi verildi.
Programa Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, Şiran Kaymakamı Mehmet Alperen Başkapan, Şiran Belediye Başkanı Mutlu Özel, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, Kelkit TSO Başkanı Mustafa Servet Daltaban, kamu kurum müdürleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar, kamu, üniversite, sivil toplum ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.
Toplantının başlangıcında konuşan DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, DOKA olarak yaklaşık 14 yıldır özellikle bölgedeki potansiyellerin tespit edilmesi, keşfedilmesi, anlaşılması ve bunun üzerine bir planlama yaklaşımıyla bu potansiyelin en uygun şekilde değerlendirilmesi noktasında çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
“Bölgede en fazla odaklandığımız sektörlerden birisi turizm sektörü”
Turizmden, imalat sanayiye, girişimcilikten sosyal ve kırsal kalkınmaya yaklaşık bin 350 projeye yaklaşık 1,6 milyar TL destek verdiklerini ve 2,5 milyar TL’lik bir yatırımın harekete geçmesine vesile olduklarını hatırlatan Akpınar, “Bölgede en fazla odaklandığımız sektörlerden bir tanesi tabi ki turizm sektörü. Bu etkiyi daha da yükseğe taşımak için planlı destinasyonları oluşturmak ve bu destinasyonlarda nitelikli yatırımları harekete geçirmek için pek çok çalışma yapmanın içerisindeyiz. Özellikle analiz, planlama, raporlama, konsept master planları uygulayarak yapılacak yatırımları hem nitelikli bir şekilde geliştirmek hem de bölgede turizmden elde edilen payı en üst seviyede azami şekilde yerel tabana yayacak bir anlayışla geliştirme arzusundayız. Bu çalışmada bu yaptığımız destinasyon odaklı planlama çalışmalarının bir örneğini teşkil etmekte” dedi.
“Bölgede yeni bir kalkınma ivmesi, turizm odaklı kalkınma ivmesi yakalanmasını bekliyoruz”
Gümüşhane için 2 master planı tamamladıklarını hatırlatan Akpınar, “Burada planlama var, burada potansiyeli anlama var, burada iktisadi coğrafyanın getirdiği potansiyel kabiliyetleri değerlendirme var, işbirliği var, özel sektör var, kamu var, üniversite var. Yani bu her şeyin var olduğu bu potansiyellerin etkin bir şekilde kullanılması için tüm zeminin hazır olduğu bir durumda geriye de burada hep birlikte iş birliği arzusu içerisinde bunlara hem belirli finansman mekanizmalarıyla destek bulma hem kamu hem özel sektör el ele bu yatırımları bu bölgede harekete ve hayata geçirme arzusu içerisinde olacağız. Bu toplantının da inşallah bölgemizde bu turizm faaliyetlerini daha da zenginleştirme ve bu yatırımların harekete geçirilerek bölgede yeni bir kalkınma ivmesi, turizm odaklı kalkınma ivmesi yakalanmasını bekliyoruz. Bu toplantının da bu yatırımların harekete geçirilmesi noktasında ilk adım olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Planı hazırlayan uzmanlardan yüksek şehir plancısı Cevat Üçüncüoğlu ve peyzaj mimarı Altan Abdüloğlu tarafından yapılan sunumlarda ilçenin kuzey ve güney akslarında turizm odaklı yapılabilecek çalışmalar sıralandı.
Baraj göllerinin de kullanılması planlanan projede zayıf spor alanları, su spor alanları ve iskeleler, balon, atv parkurları, kafeteryalar, yürüyüş yolları, konaklama tesisleri, otoparklar, şarj alanları, aromaterapi kompleksi, müze, yamaç paraşütü alanı, seyir terası, macera parkuru, uzay gözlemevi, at çiftlikleri yer alıyor.
“Her şey bir hayalle başlayacak”
Toplantının sonunda söz alan Vali Alper Tanrısever, benzer bir toplantıyı dün Gümüşhane’de yaptıklarını hatırlatarak, “Orada tüm il genelini ilgilendiren bir toplantı yaptık. Burada sadece Şiran’a özel bir toplantı oldu bu. Çok güzel bir hazırlık yapmışlar. Teşekkür ederiz DOKA’daki arkadaşlara. Başlamak bitirmenin yarısıdır. Bir de niyet hayır, akıbet hayır diye bir şey var. Bunları konuşuyor olmamız lazım ki bir şeylere başlayalım. Her şey bir hayalle başlayacak. Bu hayale sahip birisi de yanımızda. Metin Gül’e teşekkür ediyoruz. Önemli bir yatırım yapmayı planlıyor. Bizim Gümüşhane’yi, doğduğumuz, büyüdüğümüz işte bu toprakları dert edecek insanlara ihtiyacımız var. Ortaya bir fikir sunmuş arkadaşlar, gayet de güzel bir fikir bölgenin turizm potansiyelini arttırma noktasında. Sadece turisti değil öncelikle kendi evlatlarımızı, kendi çocuklarımızı getirmemiz lazım ki dışarıdan turisti sonra düşünelim. Güzel şeyler olacak inşallah” ifadelerini kullandı.
Vali Tanrısever ve beraberindeki heyet daha sonra projenin hayata geçeceği sahalardan birisi olan Günyüzü köyüne giderek iş insanı Metin Gül tarafından yapılan çalışmalar ve planla ilgili sahada incelemelerde bulundu.
YORUMLAR