‘COĞRAFİ ÖZELLİKLERİMİZ, BÖLGEDE YETİŞEN ÜRÜNLERİN KALİTESİNİ ARTIRMAKTADIR’
Gümüşhane’nin Coğrafi konumunun ve iklimsel özelliklerin yetişen ürünlerin kalitesine, ayrı bir değer kattığını ifade eden GTSO Başkanı İsmail Akçay, “Gümüşhane Kuşburnu Nektarı; doğal ortamda yetişen Rosa Canina çeşidi kuşburnu bitkisinin meyveleri kullanılarak üretilen, bölgemize özgü bir üründür.
Gümüşhane Kuşburnu Nektarı üretiminde kullanılan kuşburnu, şehrimizde yetişen bitkilerden
temin edilmektedir. Coğrafi özellikleri bakımından şehrimizde yetişen meyvelerin çiçeklenme zamanı geç olduğundan, meyve güneş ışığından daha fazla yararlanıyor ve bu sebeple fenolik madde miktarı ile C vitamini miktarı yüksek oluyor. Bu durum, şehrimizde yetişen Kuşburnunun kalitesini artırıyor ve meyvenin kaliteli olmasıyla da bu meyveden üretilen Gümüşhane Kuşburnu Nektarının kalitesi de çok yüksek oluyor. Gümüşhane Kuşburnu Nektarımızın kalitesi ve C vitamini deposu olması da bu özelliğinden gelmektedir” ifadelerini kullandı.
‘YEREL ÜRÜNLERİMİZİN EKONOMİYE KAZANDIRILMASI ÇOK ÖNEMLİ’
Yerel kalkınmanın anahtarlarından biri olan Coğrafi İşaretli Ürünlerin ekonomiye kazandırılmasının çok önemli olduğunu belirten Başkan Akçay, ” Şehrimize özgü bu kültürel değerlerin ve yöresel lezzetlerin Coğrafi İşaretli ürün olarak tescil edilmesi, o ürünlerin yöresel bir marka haline getirilerek geleceğe aktarılması açısından çok önemli olduğu düşünüyoruz. Coğrafi işaret amblemine sahip ürünler, benzerlerinden kolayca ayrılabilir ve diğer ürünlere göre daha rahat ve yüksek değerle pazara sunulmaktadır. Dünyada coğrafi işaretli ürün pazarı yıllık 200 milyar dolara ulaştı. Bu pazardaki en büyük pay ise Avrupa Birliğinin (AB) tarımsal gıda ihracatının yüzde 17’sini coğrafi işaretli ürünler oluşturuyor. Biz ne yazık ki bu işin önemini çok geç fark ettik. Esasında yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerimiz bizim zenginliğimiz, milli değerlerimiz. Bu mirası korumak hepimizin görevi.12 bin yıllık geçmişiyle onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’muz binlerce yöresel ürüne sahip”dedi.
‘BU FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİ VE YÖRESEL ÜRÜNLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ’
Gümüşhane olarak coğrafi işaretli ürün pazarından daha fazla pay alabilmek için yöresel ürünlere daha fazla sahip çıkılması, tescil ettirilmesi ve ekonomik
değerinin artırılması gerektiğine dikkat çeken Akçay, Aksi takdirde bu ürünlerin gelecekte sunacağı ekonomik değerden de mahrum kalınacağını söyledi.
Akçay, “Şehrimize ait 12 adet Coğrafi işaretli ürünümüz var. Bu ürünlerimizin tanıtımını yapmak ve ticari boyutlarını artırmak için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Geçmişte sadece sofralarımızda tüketmiş olduğumuz bu ürünler artık önemli bir ticari boyuta kavuştu” diye konuştu.
‘İLK FABRİKAMIZ 1974 YILINDA KURULDU’
1974 yılında Gümüşhane’de ilk fabrikanın kurulmasının ardından aradan geçen sürede Gümüşhane’ye ait bir çok yöresel ürünün tescillendiğine dikkat çeken Başkan Akçay, “Gümüşhane ilimizin ekonomisinde ve mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan, Coğrafi sınırda ise köklü bir geçmişi olan Gümüşhane Kuşburnu Nektarının üretilmesi ve sektörel bir boyut kazanması, 1974 yılında Gümüşsu fabrikamızın kurulmasıyla olmuştu.
Aradan geçen süreçte ise birçok yöresel ürünümüz tescillenerek, sektörel boyutta üretilmeye başlandı. Şimdi ise Coğrafi işaret belgesine sahip bu ürünlerimiz bugün şehrimizde üretim yapan öncü ve birbirinden değerli firmalarımız sayesinde dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.
Ürünlerimizin ticarileşmesinde ve üretimlerinin artmasında elini taşın altına koyan değerli firmalarımıza hep birlikte sahip çıkmalıyız. Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası olarak yöresel ürünlerimizin tescil edilmesi amacıyla yürütmüş olduğumuz çalışmalarda bizlere önemli destekler veren Prof. Dr. Oktay Yıldız hocamıza da ilimiz adına ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
YORUMLAR