Artebel Vadisinin Kaderi Bakanlığın Elinde!

Ev.Gümüşhane

Artebel Vadisinin Kaderi Bakanlığın Elinde!

Erzurum’dan acı haber: Hakim Ümit Demirhan vefat etti
Torul’da “Minik ellerden gelecek ormanı” oluşturuldu
Gümüşhane Dahil 11 İlde Fetö Operasyonu.

Torul’un Gülacar Köyü Sınırlarında Bulunan Taş Ocağının Faaliyet Alanın Genişletilmesi İçin Yapılan ÇED toplantısı, gerçekleştirildi. Vatandaşların büyük itirazı olan genişletme faaliyeti ile ilgili tutanaklar tutularak, incelenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi.

Torul’un Gülaçar köyünde faaliyetine devam eden ve faaliyet alanını genişletmek isteyen taş ocağı için karar alınması beklenen ÇED toplantısı yapıldı.  Gümüşhane’nin Torul ilçesinin en büyük endemik bitki örtüsüne ve tarımsal nitelikli alanına sahip olan, başta alabalık üreticiliği olmak üzere, hayvancılık, seracılık, meyve sebze tarımı ve arıcılık faaliyetlerinin sürdürüldüğü Gülaçar köyünde faaliyet gösteren taş ocağı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Gümüşhane’nin önemli doğal güzelliklerinden birisi olan Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nın da eteklerinde faaliyet gösteren ve doğal çevreyi tehdit eden taş ocağının faaliyet alanının genişletilmesi için ÇED süreci başlatıldı. Taş ocağının faaliyet alanının genişletilmesi için yapılacak ÇED toplantısı 27 Mayıs tarihinde gerçekleştirildi.  Bölge sakinleri, ÇED toplantısının bitkilerine, doğalarına ve sularına zarar vereceğini söyleyerek yetkililere tepki gösterdi. Taş Ocağı’nın faaliyet alanının genişletilmesi için yapılan ÇED toplantısında, vatandaşlar itirazlarını dile getirdi. Taş ocağının faaliyet alanını genişletmek istemesinin bölge tabiatını tamamen yok edeceğini söyleyen vatandaşların itirazları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından tutanak altına alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlıkta yapılacak incelemenin ardından yeniden ÇED toplantısı gerçekleştirilecek.  

Öte yandan ÇED dosyasında yer alan genişletme sınırlarının İnkılap Köyü sınırları içerisinde yer aldığı öğrenilirken, uzmanlar genişletecek bölgede su kaynağı olması nedeniyle bu duruma onay çıkmayacağını söyledi.

“Bitkilerimiz, Doğamız Yok Oluyor”

Gülaçar Köyü Muhtarı Murat Kaya, “ ÇED toplantısında halkın bir tepkisi oldu. Önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri konuştu. Bizim ikna olacağımız veya güveneceğimiz şekilde açıklama yapmadılar. Bunun üstüne halkımız ayaklandı, konuşmalar yapan oldu, tepki gösterenler oldu. Çevremize verdiği zararlar dile getirildi. Benim elimde çevreye verilen zararlarla ilgili raporlarda vardı. Ben köyüm adına, sularımızın sıkıntısından, doğamıza olan sorunlardan bahsettim. Burada endemik bitkilerimiz var, onların yok olduğunu söyledim. Tutulan raporların gerçeğini yansıtmadığını söyledim. Toplantı da ise bir karar alınamadı. Ben elimde bilgi ve belgelerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaatımı yapacağım’’ dedi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Celal Bayram ise, ‘’ Taş ocağının genişletilmesi için bir çalışma yapıldı. Bu konuyu bakanlık takip ediyor. Bizim ekiplerimiz ÇED toplantısını gerçekleştirdiler, sunumları yaptılar. Burada vatandaşların itirazlarını da toparlayıp, bakanlığa ileteceğiz’’ şeklinde konuştu.

Paylaş

YORUMLAR

WordPress: 0
Ana Sayfa
Video
Ara