İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, çiftçilerin milli gelirden hak ettikleri payı bugüne kadar alamadıklarını belirterek, çiftçilerin ürünlerine alım garantisi vermek amacıyla üretim planlaması yapılması gerektiğini söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşan İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, çiftçilerin elektrik faturalarını eskiden olduğu gibi hasat döneminde ödemeleri gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
PLANLAMA YAPILMALI
“Çiftçilere alım garantisi verilmelidir. Samsun’dan örnek verecek olursak bir fındık üreticisi 300 kilo, 500 kilo üretiyor. Yani bunun başta girdi maliyetlerini sabitleyip alım garantisi verilmelidir. Çiftçi üretim yaparken ne kazanacağını bilmelidir. Özellikle ben küçük üreticiler için bunu söylüyorum. Bizim istediğimiz bu. Eğer bu planlamayı yapar, bu alım garantisini verirseniz istediğiniz şekilde planlama yapabilirsiniz. Benim köylüm, benim çiftçim sonuç itibarıyla ne kazanacağını bilir, ona göre borçlanır, ona göre kazanır.
ELEKTRİK FATURALARI
Çiftçi, her zaman ödeme planı hasat dönemine göre yapmaktadır. Burada zaman zaman söylüyoruz, elektrik faturaları hasat döneminde ödenecek şekilde düzenleme yapılmalıdır. Yani yılda on sefer hasat olmuyor. Çarşamba Ovası’nda, Terme Ovası’nda çeltik hasadı 1 kez olur, fındık hasadı 1 kez olur. Hiç olmazsa elektrik faturalarını, genel girdilerini bu takvimlerde ödesinler. Her kuyunun başına bir sayaç, güvence ve abonelik uygulaması da yanlış bir uygulamadır. Tek sayaçla bu sorun çözülmelidir.
ECDADIMIZ ÖRNEK ALINMALI
Tarım arazilerinin imara açılmasına Tarım ve Orman Bakanlığı’nın olumlu görüş vermemesi gerekmektedir. Tarım arazilerine yapılan binalar tamamı depremde yıkılmıştır. Ecdadımız ne yapmış? Buradan Türkiye’nin neresine giderseniz gidin görürsünüz, dağ yamaçlarının güney taraflarını yapılaşma için, konut için kullanmış, düz araziyi de ekin, biçin, geçinin diye kullanmış. Ama bugün görüyoruz ki sadece rant uğruna tarım arazileri üzerine binalar yapılmıştır.
BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ
Çarşamba Ovası Türkiye’nin en büyük ovalarından birisidir. Bu ovanın üzerine biyokütle enerji santrali kurdunuz. Bu kürsülerden defalarca söyledik. Bu olacak iş değil. Gidin, dağın tepesine kurun, neticede bunları toplayıp, taşıyıp, yakıp buhara çevirip enerji üreteceksiniz. Tarım arazilerinin dışında üretin. Bu konuda mahkeme kararlarını da tanımıyorsunuz.
KENEVİR ÜRETİMİ
Üretim planlaması ve ilgili sanayi kurulmadığı için kenevir üreticisi, üretimden uzaklaşmıştır. Halbuki Sayın Cumhurbaşkanı, Samsun’ kenevir üreticilerine büyük umutlar vadetmişti. Şimdi kenevir üretiminin artırılması için yeni düzenlemeye gidiyorsunuz. Bununla ilgili sanayiyi kurmadığınız sürece, altyapıyı kurmadığınız sürece, keneviri işleyecek alanları oluşturmadığınız sürece ekmenin hiçbir anlamı yok.”
YORUMLAR