Gıda sektörü-Akademisyen toplantısı gerçekleştirildi

Ev.Gümüşhane

Gıda sektörü-Akademisyen toplantısı gerçekleştirildi

Üniversite 74 kişilik heyetle deprem bölgesinde
TBB Başkanı Sağkan: İsrail çok ağır insanlık suçu işliyor!
Yıkılmak üzere olan tünelin altından yüzbinlerce araç geçiyor

Üniversite’nin Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği program Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Prof. Dr. Ahmet Durmuş Konferans salonunda gerçekleştirildi. 

Moderatörlüğünü Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Enver Akaryalı’nın yaptığı toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tarkan Tarık Kocagöz, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Dokuz, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilge Bahar, Gümüşhane Pestil ve Köme Üreticileri Birliği Başkanı Abdulbaki Kara, Kelkit Ticaret Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri ile gıda sektöründen çok sayıda temsilci katıldı. 

Üniversitede akademik birikime dayalı olarak üretilen bilginin iş dünyasında özellikle sanayide kullanılmasını amaçladıklarını ifade eden Doç. Dr. Enver Akaryalı, “Ulusal ve uluslararası finansal destek programlarından yararlanılması, üretilen bilginin topluma yayılması ve ticari ürüne dönüştürülmesini amaçlayan Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğümüz, Üniversite ile sanayi arasında iş birliğini geliştirmek üzere faaliyetlerine devam etmektedir. Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu toplantısında alınan karar gereği, Üniversitemiz Gıda Mühendisliği akademisyenleri ile Gümüşhane ili gıda sektörü temsilcilerinin katıldığı bu toplantının amacı, Gümüşhane ilinde güçlü olunan ‘gıda’ sektörlerinin sorunlarının tespit edilmesi ve mevcut durumlarının korunması ve geliştirilmesi amacı ile çözüm önerileri ve proje fikirlerinin sunulmasıdır” sözleriyle üniversite-sanayi işbirliği için gerçekleştirilen faaliyetlere dikkat çekti.

Programın açılış konuşmasının ardından Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilge Bahar tarafından sektör temsilcilerine ve katılımcılara Gümüşhane’de üretimi gerçekleştirilen yöresel ürünler alanında yapılan akademik çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

Gümüşhane’de Pestil-Köme üretimi yapan 36 adet işletme bulunduğu bilgisini paylaşan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tarkan Tarık Kocagöz, “Bu işletmeler ilimizde 300 kişilik bir istihdam yaratmakta ve 40 Milyon Türk Lirası ciro elde etmektedir. Pestil, köme ve marmelat üretimi yapan işletmelerimizin mevcut kapasitesi yaklaşık 5 bin tondur. Süt ve süt ürünleri alanında ise iki firma faaliyet göstermektedir. İlimizde 120 bin ton süt üretimi mevcut olup, 38 bin sağmal inek mevcuttur. Girişimcilere ve işletmelere destek olmak amacıyla açılan İŞGEM’de pestil-köme üreticileri için 4 tonluk ortak üretim hattı bulunmaktadır. Bununla birlikte soğuk hava deposu, günlük 20 bin adet matbaa ve kutu üretimi de işletmelerimizin hizmetine sunulmuştur. İlimiz ihracat rakamlarına bakıldığında ise 2020 yılı içerisinde 900 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiği görülmektedir. 2021 yılının ilk dört ayında ise gıda ve içecek sektörümüzün 60 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiği görülmektedir” diye konuştu.

Gümüşhane Pestil ve Köme Üreticileri Birliği Başkanı Abdulbaki Kara ise üreticilerin beklentilerine, sorunlarına ve çözüm önerilerine yer verdiği konuşmasında sektörün ve Gümüşhane’nin sorunlarının çözümünde il müdürlüklerinin katkısına vurgu yaparak bazı durumlarda aşamadıkları sorunları sivil toplum kuruluşu olarak her ortamda dile getirmekle yükümlü olduklarını ifade etti.

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ise gıda sektöründe Gümüşhane’de faaliyet gösteren imalatçıların yaşamış olduğu sorunları konuşmak ve bu sorunlara karşı çözüm önerilerini masaya yatırmak için bir araya geldiklerini belirterek, “Gümüşhane gıda sektörümüzün mevcut yapısının güçlendirilmesi ve üreticilerimizin sorunlarının tespiti ve çözümü amacıyla düzenlenen bu toplantı için Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Gümüşhane Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve sektör temsilcilerimiz ve paydaş kuruluşlarımıza vermiş oldukları değerli katkılar için teşekkür ediyorum. Ayrıca toplantıya katılarak, zenginlik katan tüm sektör temsilcilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Bundan yıllar önce evlerimizde misafirlerimize ikram edilen yöresel bir ürün olan pestil ve kömeyi bugün dünyaya nasıl ihraç edebiliriz, konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Bu, kazanılmış bir başarıdır. Gümüşhane Üniversitemizin desteği, kamu kurumlarımız, iş dünyamız sivil toplum kuruluşlarımız ve imalatçılarımızın işbirliği ile inşallah bu seviyeyi daha üst seviyelere taşıyacağız. Ben bir kez daha toplantımızın hayırlı olmasını diliyor, toplantımızın gıda sektörümüze önemli katkılar sunacağına inanarak, emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Gıda sektörüne yönelik sorunların paylaşıldığı toplantı, akademisyen ve sektör paydaşlarının görüşlerinin alınmasıyla birlikte sona erdi. 

Düzenlenen toplantının ilimizdeki gıda sektörüne yönelik yaşanan sorunları en aza indireceğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise şunları söyledi: “Üniversitemiz ile Gümüşhane gıda sektörünün önemli paydaşları arasında yapılan buluşmada çok önemli konular ele alınmıştır. Gümüşhane Türkiye’nin toplam nüfus miktarı az olan illerinden biri olmasına rağmen, gıda sektöründe önemli bir seviyeye geldi. Burada faaliyet gösteren firmalarımızın dünya markaları ile yarışır olmaları için sektöre yönelik sorunlara akademik bakış açısıyla çözümler getirmeleri gerekiyor. Bu noktada Gümüşhane Üniversitesi olarak, Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezimiz ile İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü işbirliğinde konuya ilişkin çözümler arayışı içerisindeyiz. Toplantının her iki taraf için güzel sonuçlar doğuracağına inanıyor, iş birliğinde bulunan tüm sektör paydaşları ve kurumlarımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”

Paylaş

YORUMLAR

Ana Sayfa
Video
Ara