Atatürk Parkında bulunan Hüseyin Nihal Atsız Kültür Evinde gerçekleştirilen programa dernek yöneticileriyle Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Bayram Nazır, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Selamlama konuşmasının ardından söz alarak milli teknoloji hamlesiyle ilgili sunumunu yapan ve kendisi de aynı zamanda makine mühendisi olan Rektör Çuvalcı, sunumunda savunma sanayi ve özellikle havacılık sektörü üzerine yoğunlaştı.
“Güçlü olmak milli teknoloji hamlesinden geçiyor”
Türkiye olarak “Daha iyi bir dünya” dediklerini, Türkiye’nin bir adalet, kardeşlik mesajı verdiğini kaydeden Rektör Çuvalcı, “İnsanlık için adalet ve merhamet diyoruz. Bunu yapmamız için bunu yapmamız için bir defa milli teknoloji hamlesi yapmamız lazım. Yani güçlü olmamız lazım. Güçlü olmak da milli teknoloji hamlesinden geçiyor. Ve güçlü bir teknik askeri gücünüzün olması lazım. Artık yüksek teknoloji var. Yenilikçilik, sanayi hamlesi, girişimcilik, insan kaynağı ve bununla birlikte altyapı. Havacılık sektörü milli teknoloji hamlesinde çok önemli” dedi.
“Bu ülke 100 yıl önce uçak üretti”
Cumhuriyet’in ilk yıllarından Vecihi Hürkuş’la başlayan sürecin Nuri Demirağ’la devam ettiğini, 1926 yılında Türkiye’nin ilk uçak fabrikasının Kayseri’de kurduğunu ve 33 uçak üretildiğini fakat daha sonra bu işlerin devamının gelmediğini belirterek yaşanan süreçlerden elde edilen sonucun tüm bu çalışmalara devlet destek vermezse gelişemeyeceğinin birer kanıtı olduğunu kaydeden Çuvalcı, bugün gelinen süreçte özellikle BAYKAR grubuna devletin sağladığı desteklerin elde edilen başarıda çok önemli olduğunu söyledi.
Katılımcılardan bundan 100 yıl önce uçak yapan bir ülke olan Türkiye’de devletin bunlara destek verseydi bugün ne durumda olunabileceğini düşünmelerini isteyen Çuvalcı, sunumunda Nuri Killigil ve Şakir Zümre’den de bahsederek ardından devletin MKE, TUSAŞ, TAİ, ASELSAN, PETLAS gibi kurumlarının kuruluş süreçlerini anlatan Rektör Çuvalcı, Bayraktar TB2, Kızılelma, TB3, Akıncı, GÖKBEY, Hurkuş, Atak, gibi yerli ve milli çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“Şirketler bizden dil bilen, girişimci, kendini anlatabilen mühendisler istiyor”
Araştırma-geliştirme (ARGE) sürecinin de çok önemli olduğunu belirterek çeşitli rakamlar paylaşan Çuvalcı, “Bu işler araştırmayla oluyor. Araştıracaksın, bilgi üreteceksin. Şu anda şirketler, firmalar bizden mühendis istiyorlar ama dil bilen, girişimci, kendini anlatabilen mühendisler istiyor” diye konuştu.
“Kampüsteki F-104’ün yerine Kızılelma koymak istiyoruz”
Selçuk Bayraktar’ın Trabzon ziyaretinde KTÜ’de konferans verdiğini hatırlatan Rektör Çuvalcı, “Salonda sahne bile doluydu. Bu başarısından dolayı biz ona belge verdik. Orada kendisinden Kızılelma’nın bir tane kopyasını makine bölümünün önünde bulunan F-104’ün yerine koymak üzere istedim. F-104 bizim değil. Adamın almışız uçağını koymuşuz oraya. Ama oraya Kızılelma koyarsak öğrencimiz gördüğü zaman biz yapıyoruz bunu der, gurur duyar ve kendine güveni gelir” dedi.
“Üniversiteleri milli teknoloji hamlesine uyarlamak gerek”
Üniversiteleri milli teknoloji hamlesine uyarlamak gerektiğini altını çizen Rektör Çuvalcı, “Öğrencilerimizi ar-ge ve geliştirme üzerine yönlendiriyoruz ve destek veriyoruz. O heyecanı hocalara aktarmak lazım. Bir üniversite hocalarını bir cami hocalarını düzelttik mi ülke düzelecek inşallah. İyiyiz ama daha iyi olmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Rektör Çuvalcı, sunumunun ardından katılımcıların sorularını cevaplandırdı.
YORUMLAR